Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

15 - Το Άγιο Αίμα του Ιησού Χριστού στο Βέλγιο

Μπριζ Βέλγιο
Το Άγιο Αίμα του Ιησού Χριστού



Η Βασιλική του Αγίου Αίματος (Basiliek van het Heilig Bloed) είναι μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην πόλη Μπριζ του Βελγίου. Η εκκλησία που φέρει σήμερα τιμητικά τον τίτλο της Μικρής Μητρόπολης χτίστηκε τον 12ο αιώνα ως παρεκκλήσι της οικίας του Κόμη της Φλάνδρας και στεγάζει ένα σεβαστό χριστιανικό λείψανο. Μία φιάλη που περιέχει ένα πανί με το αίμα του Ιησού Χριστού που σύμφωνα με την παράδοση απόκρυφου ευαγγελίου χρησιμοποιήθηκε από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του σώματος του Χριστού για ταφή (πλύσιμο του σώματος) μετά την αποκαθήλωση από τον Σταυρό.

Μπριζ Βέλγιο χάρτης
Μπριζ, Βέλγιο



Μπριζ Βέλγιο Βασιλική
Η Βασιλική του Αγίου Αίματος

Το ανεκτίμητο αυτό κειμήλιο, αν βέβαια είναι αληθινό, πιστευόταν ως τώρα ότι έφερε στην πόλη Μπριζ ο Κόμης της Φλάνδρας Diederikvan de Elzas, ως δώρο του γαμπρού του, Baldwin III, βασιλιά του λατινικού βασιλείου της Ιερουσαλήμ, μετά το πέρας της δεύτερης σταυροφορίας.

Εντούτοις σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το λείψανο προέρχεται από την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης (1204) που έγινε από τους σταυροφόρους της τετάρτης σταυροφορίας. Ο Baldwin I, κόμης της Φλάνδρας και πρώτος βασιλιάς του λατινικού βασιλείου της Κωνσταντινούπολης, το είχε στη κατοχή του και το έφερε στην Μπριζ, στην έδρα του οίκου του.

Μπριζ Βέλγιο
Το Άγιο Αίμα του Ιησού Χριστού

Η φιάλη που είναι κατασκευασμένη από ορεία κρύσταλλο και χρυσό είναι μία βυζαντινή φιάλη αρώματος που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο ή 12ο αιώνα. Η άκρη της φιάλης είναι περιτυλιγμένη με νήμα χρυσού και το πώμα της είναι σφραγισμένο με κόκκινο κερί. Η φιάλη αυτή εμπεριέχεται σε μία άλλη κρυστάλλινη κυλινδρική θήκη που στα άκρα της έχει χρυσές κορώνες με αγγέλους και φέρει στο πλαίσιο την επιγραφή "MCCCLXXXVIII die maii ΙΙΙ" (3η Μαΐου 1388 – προφανώς η ημερομηνία κατασκευής της εξωτερικής κυλινδρικής θήκης).

Η εσωτερική βυζαντινή φιάλη, από την στιγμή που έχει φθάσει στην Μπριζ, δεν έχει ανοιχτεί ποτέ.

Αν η φιάλη φέρει ένα αληθινό λείψανο του αίματος του Χριστού, θα είναι υψίστης σημασίας, μία μοναδική και σημαντική μαρτυρία για το πάθος του Ιησού και μία διαρκή υπενθύμιση του ιστορικού χαρακτήρα του Ευαγγελίου.

Μπριζ Βέλγιο Βασιλική πίνακας
Πίνακας στο εσωτερικό της Βασιλικής που δείχνει το ιερό κειμήλιο

Κάθε χρόνο την άνοιξη, την ημέρα της Αναλήψεως κατά το ρωμαιοκαθολικό τυπικό, γίνεται στην Μπριζ η λιτάνευση του Αγίου Αίματος του Χριστού (η πρώτη έγινε το 1303). Περισσότεροι από 50.000 θεατές συγκεντρώνονται στην καρδιά της βελγικής πόλης της Μπριζ για να παρακολουθήσουν την λιτάνευση.

Μπριζ Βέλγιο λιτανεία
Η λειψανοθήκη που χρησιμοποιείται για την λιτάνευση του Αγίου Αίματος

 Ο επίσκοπος της πόλης Μπριζ ηγείται της πορείας πίσω από το Άγιο Αίμα του Χριστού μαζί με άλλους ιερείς και τις αρχές της πόλης. Η θήκη με το Άγιο Αίμα του Χριστού τοποθετείται σε μία μεγάλη λειψανοθήκη κατασκευασμένη το 1617 από περίπου 30 κιλά (66 λίβρες) χρυσό και ασήμι και περισσότερες από 100 πολύτιμες πέτρες.

Η πορεία ακολουθείται από περισσότερους από 2000 ανθρώπους –πολίτες της Μπριζ από όλα τα κοινωνικά της στρώματα- που ντυμένοι με τις κατάλληλες στολές αναπαριστούν καθοδόν σκηνές από το Άγιο Πάθος, την Παλαιά Διαθήκη και από διάφορα ιστορικά γεγονότα της πόλης. Ορχήστρες τοποθετημένες κατάλληλα καθόλη τη πορεία της πομπής παίζουν θρησκευτικούς σκοπούς.

Μπριζ Βέλγιο Βασιλική
Η λειψανοθήκη του Αγίου Αίματος στο εσωτερικό της Βασιλικής

Στη συνέχεια το κοινό προσκυνά το Άγιο Αίμα του Χριστού και η πομπή τελειώνει με μία ομαδική τελετή προσευχής σε διάφορες γλώσσες. Κάθε πέντε χρόνια γίνεται μία πλήρης αναπαράσταση της σταύρωσης. Η λιτάνευση του Αγίου Αίματος του Χριστού είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές του Βελγίου και από το 2009 είναι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (ΟΥΝΕΣΚΟ).


Εκτός από την Βασιλική του Αγίου Αίματος στην Μπριζ του Βελγίου, διάφορα άλλα μέρη στη Δύση υποστηρίζουν ότι κατέχουν άγιο αίμα του Ιησού Χριστού. Μερικά από αυτά θα τα διαπραγματευτούμε σε προσεχείς αναρτήσεις. 

Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο οίνος κατά το μυστήριο της θείας ευχαριστίας μετατρέπεται σε Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και κατά το ευαγγελικό "πίετε εξ αυτού πάντες" είναι διαθέσιμο κατά μία έννοια σε όλους τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...