Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

19 - Η λειψανοθήκη του Τιμίου Σταυρού, η επονομαζόμενη Σταυροθήκη Zwiefalten

Σταυροθήκη Zwiefalten Τίμιος Σταυρός
H Σταυροθήκη ZwiefaltenΤο μοναστήρι Zwiefalten ήταν ένα μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών που ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1089 και σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη του 18ου / αρχές 19ου αι. Σήμερα στις εγκαταστάσεις του στεγάζονται ψυχιατρικές υπηρεσίες και μουσείο ψυχιατρικής.

Zwiefalten Γερμανία
Zwiefalten, ΓερμανίαΑνάμεσα στα κειμήλια που κατείχε το μοναστήρι ήταν και δύο τουλάχιστον λειψανοθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού. Crusader Jerusalem Catholic West
Από το βιβλίο της Sylvia Schein,
Gateway to the heavenly City: Crusader Jerusalem and the Catholic West (1099 - 1187)
Σύμφωνα με το βιβλίο της Sylvia Schein, Gateway to the Heavenly City: Crusader Jerusalem and the Catholic West (1099-1187), – (Church, faith and Culture in the Medieval West), Ashgate, 2005, "Μία από τις λειψανοθήκες Zwiefalten, κατασκευασμένη στην Ιερουσαλήμ και μεταφερμένη ανάμεσα στα έτη 1099 και 1111 από τον Bertolf of Sperberseck (Sparwarisegge) στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών του Zwiefalten, περιείχε, εκτός από λείψανο του Τιμίου Σταυρού, λείψανο από την πέτρα από την οποίαν ο Χριστός αναλήφθηκε στους ουρανούς, ένα λείψανο από την φάτνη του Χριστού, καθώς και λείψανα του Ιωάννου Βαπτιστή και των αποστόλων Ανδρέα, Μάρκου και Ιακώβου".

Αυτή η λειψανοθήκη είναι και η πιο γνωστή από όλες, αφού εκτίθεται συχνά σε μουσειακές εκθέσεις. Φέρει τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού σε σχήμα διπλού σταυρού (φαίνεται στο κέντρο της λειψανοθήκης)

Σταυροθήκη Zwiefalten Τίμιος Σταυρός
Η πρωταρχική λειψανοθήκη με τεμάχιο Τίμιου Ξύλου
σε σχήμα διπλού σταυρού

Το 1138 επικολλήθηκε πάνω της ένα πλαίσιο σε μορφή βιβλίου που περιείχε επιπλέον λείψανα. Τα λείψανα βρίσκονται μέσα σε τρεις ακανόνιστες και διάτρητες πέτρες που τοποθετήθηκαν στις τέσσερεις άκρες των οριζόντιων και κάθετων χρυσών ταινιών με ανθικά μοτίβα.

λείψανο πολύτιμη πέτρα
Λείψανο αγίου μέσα σε διάτρητη πολύτιμη πέτρα

λείψανο πολύτιμη πέτρα
Λείψανο αγίου μέσα σε διάτρητη πολύτιμη πέτρα

λείψανο πολύτιμη πέτρα
Λείψανο αγίου μέσα σε διάτρητη πολύτιμη πέτρα

Σύμφωνα με τους συντηρητές της λειψανοθήκης - γραφείο HJBLEIER, των οποίων η πολύ καλή ανάλυση "Zwiefalten Staurothek - Condition Report" γραμμένη γερμανικά και αγγλικά βρίσκεται εδώ - στις τέσσερεις γωνίες της σταυροθήκης βρίσκονται οι εξής επιγραφές:


REL►IOANNIS►BAPTIS
REL►ANDREE►APOSTOLI
REL►IACOBI►AP LI
REL►MARCI►EVANGΗ μπαρόκ βάση και το στέμμα προστέθηκαν κάποια στιγμή το 1624.

Σταυροθήκη Zwiefalten Τίμιος Σταυρός
H Σταυροθήκη Zwiefalten


Δημοσίευση: Hans-Jürgen Kotzur, Die Kreuzzüge : kein Krieg ist heilig, Mainz, 2004, pp.400-402 Exh Cat. no. 64

Διαστάσεις : ύψος 365 Χ πλάτος 185 χιλ.

Υλικά: χρυσός, επίχρυσο ασήμι, σμάλτο, πολύτιμοι λίθοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...