Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

665 - Η νέα λειψανοθήκη του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στην Παναγία των Παρισίων

 

Η νέα λειψανοθήκη του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στην Παναγία των Παρισίων https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η νέα λειψανοθήκη του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στην Παναγία των Παρισίων

Στις 15 Απριλίου 2019, γύρω στις 6 το απόγευμα, πυρκαγιά θα ξεσπάσει στην Παναγία των Παρισιών, η οποία θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, ένα μέρος του σκελετού της εκκλησίας και το κωδωνοστάσιο της. Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν πολλούς μήνες και τελικά η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί στην προτέρα της μορφή. 

Το πολυτιμότερο κειμήλιο της Παναγίας των Παρισίων είναι ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού, ο οποίος διασώθηκε της καταστροφικής πυρκαγιάς. 

Η νέα λειψανοθήκη του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στην Παναγία των Παρισίων https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού (λεπτομέρεια)

Στις 7 Δεκεμβρίου 2024, με μία μεγαλοπρεπή τελετή, η Γαλλία γιόρτασε τα θυρανοίξια της αναστηλωμένης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παναγίας των Παρισίων. Μερικές μέρες μετά, στις 13 Δεκεμβρίου,  ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού έκανε την επίσημη επιστροφή του στην Παναγία των Παρισίων.

Για την επανέκθεση του Ακάνθινου Στέφανου στην Παναγία των Παρισίων, ο τοπικός ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος παρήγγειλε μία νέα λειψανοθήκη στον γνωστό καλλιτεχνικό σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Sylvain Dubuisson.

Η νέα λειψανοθήκη του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στην Παναγία των Παρισίων https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο αρχιτέκτονας Sylvain Dubuisson, ο σχεδιαστής της νέας λειψανοθήκης

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

664 - Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στο Ντουμπρόβνικ

 

Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στο Ντουμπρόβνικ https://leipsanothiki.blogspot.com/
Λειψανοθήκη ιερού λίθου από τον Πανάγιο Τάφο. Καθεδρικός ναός του Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός του Ντουμπρόβνικ (η Ραγούζα των Βυζαντινών) έχει ένα επιβλητικό σκευοφυλάκιο, στο οποίο φυλάσσονται πολλά λείψανα σε εντυπωσιακές λειψανοθήκες, ανάμεσα στα οποία και πολλά αποτμήματα των οργάνων του Πάθους του Χριστού, όπως για παράδειγμα Τίμιο Ξύλο κτλ.

Ανάμεσα σε αυτά που κατέχει είναι και λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού σε μία αξιοθαύμαστη βενετσιάνικη λειψανοθήκη του τέλους του 16ου αιώνα.

Ο Βονιφάτιος της Ραγούζας, φραγκισκανός μοναχός και αργότερα ηγούμενος της μονής των Φραγκισκανών στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με τα αρχεία που φυλάσσονται στο Ντουμπρόβνικ, έδωσε εντολή και έκοψαν ένα μικρό τμήμα από τον Πανάγιο Τάφο, το οποίο και δώρησε στη Δημοκρατία της Ραγούσας, που ήταν μια αριστοκρατική ναυτική δημοκρατία με κέντρο το Ντουμπρόβνικ της Δαλματίας (σήμερα στο νότιο άκρο της Κροατίας) και που έφερε αυτό το όνομα από το 1358 έως το 1808. Η δωρεά έγινε το 1558.

"...Mando et partem Lapidis ex vera illa Rupi abscissam, in qua praecavata Christus noster sepultus fuit, novum quidem et mirabile dictu a tempore enim Magni Constantini Imperatoris, et sanctae Helenae matris ejus Lapis ille magnus marmoreo muro semper vallatus fuit, ita ut inaccessibilis esset omnino, his autem nostris temporibus a fundamentis sanctissimum istud Sepulcrum reaedificans ipsum vivum lapidem necessario detegimus, ex quo hanc partem et pretiosam reliquiam percipimus. ..." 

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

663 - Ιερή Άκανθα στο νησί Παγκ της Κροατίας

 

Ιερή Άκανθα στο νησί Παγκ της Κροατίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ιερή Άκανθα στο νησί Παγκ της Κροατίας

Στο γυναικείο ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι της Αγίας Μαργαρίτας στo νησί Παγκ της Κροατίας αποθησαυρίζεται και μία ιερή άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού. Σύμφωνα με έγγραφο  που φυλάσσεται στο δημόσιο αρχείο του Παγκ, την ιερή άκανθα έφερε εκεί ο π. Tutnić, το 1433, από τους Αγίους Τόπους! 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Ferdinand de Mély, οι χριστιανοί προσκυνητές των Αγίων Τόπων μαδούσαν τους θάμνους Ziziphus spina-christi από τα αγκάθια τους που βρίσκονταν κοντά στον Γολγοθά και τα έπαιρναν ως αναμνηστικά. Αυτό προκαλούσε κάποια εκούσια ή ακούσια σύγχυση, αφού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ως αυθεντικά αγκάθια του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού! Ίσως και κάποιοι ηθελημένα εξαπάτησαν μερικούς παρουσιάζοντάς τους τέτοιου είδους αγκάθια ως αυθεντικά.

Ιερή Άκανθα στο νησί Παγκ της Κροατίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ιερή Άκανθα στο νησί Παγκ της Κροατίας

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

662 - Τίμιο Ξύλο στο Ντουμπρόβνικ (η Ραγούζα των Βυζαντινών)

 

Τίμιο Ξύλο στο Ντουμπρόβνικ (η Ραγούζα των Βυζαντινών) https://leipsanothiki.blogspot.com/
Μεγάλο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου (στο κέντρο) και δύο βυζαντινές σταυροθήκες Τιμίου Ξύλου.
Σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός του Ντουμπρόβνικ (η Ραγούζα των Βυζαντινών) έχει ένα εντυπωσιακό σκευοφυλάκιο, στο οποίο φυλάσσονται πολλά λείψανα σε εντυπωσιακές λειψανοθήκες, ανάμεσα στα οποία και πολλά αποτμήματα των οργάνων του Πάθους του Χριστού, όπως για παράδειγμα Τίμιο Ξύλο κτλ.

Η δαλματική Ραγούζα ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών, κέντρο μεταλλοτεχνίας και εμπορίου χρυσού και αργύρου, και είναι τόπος κατασκευής πολλών λειψανοθηκών που αποθησαυρίζονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Τίμιο Ξύλο στο Ντουμπρόβνικ (η Ραγούζα των Βυζαντινών) https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Ντουμπρόβνικ


Στην εντυπωσιακή έκδοση (591 σελίδες!) KATEDRALA GOSPE VELIKE U DUBROVNIKU με επιμέλεια της Katarina Horvat-Levaj, έκδοση 2013, εντοπίσαμε και δύο βυζαντινές σταυροθήκες Τιμίου Ξύλου, όπως και ένα μεγάλο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου σε νεότερη σταυροθήκη (16ος αιώνας), τις οποίες και παρουσιάζουμε παρακάτω.

Δείτε περισσότερα:

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

661 - Η ελπίς των απελπισμένων

 

Η ελπίς των απελπισμένων https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η ελπίς των απελπισμένων. Βυζαντινή εικόνα του 14ου αι.
Επισκοπικό Μουσείο πόλεως Φράιζινγκ Βαυαρίας, Γερμανία

Η μικρή αυτή βυζαντινή εικόνα, με μέγεθος μόνο 27,8 Χ 21,5 εκ., μία από τις πολλές βυζαντινές εικόνες που μεταφέρθηκαν στη Λατινική Δύση, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά και αποθησαυρίζεται σήμερα στο Επισκοπικό Μουσείο της πόλης Φράιζινγκ της Βαυαρίας, στη Γερμανία.

Η ελπίς των απελπισμένων https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η ελπίς των απελπισμένων. Βυζαντινή εικόνα του 14ου αι.
Επισκοπικό Μουσείο πόλεως Φράιζινγκ Βαυαρίας, Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

660 - Η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου

 

Η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (λεπτομέρεια). Άγιος Ιωάννης του Λατερανού, Ρώμη

Στην ανάρτηση της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ 648 - Το στασίδι που έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου είχαμε γράψει ότι:

Στον Άγιο Ιωάννη του Λατερανού που είναι ο καθεδρικός ναός της επισκοπής της Ρώμης στην πόλη της Ρώμης και εξυπηρετεί ως η έδρα του επισκόπου της Ρώμης, δηλ. του Πάπα, αποθησαυρίζεται η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου.

Η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό, ούτε έχει καταφέρει η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ να βρει φωτογραφίες της, αλλά γνωρίζει από τη βιβλιογραφία ότι πρόκειται για δύο σανίδες κατασκευασμένες από ξύλο κέδρου, διαστάσεων 0,60 x 1,20 μ. η καθεμία.

Δεν είναι γνωστό πότε και πώς αποκτήθηκε αυτό το κειμήλιο από τους Πάπες της Ρώμης. Σύμφωνα με την επιγραφή Tabula Magna Lateranensis που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και απαριθμεί τα λείψανα του παρεκκλησίου Sancta Sanctorum (Τα Άγια των Αγίων της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας), η υποτιθέμενη Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου βρισκόταν εκεί πριν από τον 13ο αιώνα.

Αναγνώστης της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ μάς παρέπεμψε σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης Tv2000, η οποία έκανε ρεπορτάζ στον Άγιο Ιωάννη του Λατερανού και έδειξε σε αποκλειστικότητα την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου: εδώ.

Από την εκπομπή προέρχονται και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

659 - Κειμήλια του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος

 

659 - Κειμήλια του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος https://leipsanothiki.blogspot.com/
Κειμήλια του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος


Σε αρκετές αναρτήσεις της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ παρουσιάσαμε τα πιο γνωστά και σπουδαία κειμήλια του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος. Σπουδαία με την έννοια, ότι οι υπεύθυνες εκκλησιαστικές αρχές τα συντηρούν, τα εκθέτουν και τα διαφημίζουν.

Βρίσκονται όλα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και πρόκειται για κειμήλια, και όχι λείψανα. Πουθενά μέχρι τώρα δεν βρήκε η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ, κάποια αρχή να υποστηρίζει ότι κατέχει λείψανο του Ιωσήφ. Επίσης, πουθενά στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν βρέθηκε κειμήλιο ή λείψανό του (μέχρι τώρα).

 
659 - Κειμήλια του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος https://leipsanothiki.blogspot.com/
Μεταβυζαντινή εικόνα του Δικαίου Ιωσήφ με τον Χριστό παιδί
και τα εργαλεία δουλειάς ενός μαραγκού.


Αυτά που βρέθηκαν είναι τα παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

658 - Η εξανθήσασα ράβδος του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος

 

Η εξανθήσασα ράβδος του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η εξανθήσασα ράβδος του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος.
Εκκλησιαστικό Μουσείο San Giuseppe dei Nudi, Νάπολη Ιταλίας

Η εξανθήσασα ράβδος του Ιωσήφ είναι εικονογραφικό θέμα της χριστιανικής τέχνης σύμφωνα με το οποίο ο Ιωσήφ κρατάει ράβδο η οποία έχει βλαστήσει.

Σύμφωνα με το Πρωτευάγγελιον του Ιακώβου, απόκρυφο ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, μετά από αγγελική υπόδειξη προσκλήθηκαν με κήρυκα οι χηρεύοντες του λαού. Ο κάθε ένας από αυτούς θα έπρεπε να προσκομίσει μία ράβδο η οποία μετά από σχετική θεοσημία θα καταδεικνυόταν ποιανού σύζυγος θα ήταν η Παναγία. Ο αρχιερέας Ζαχαρίας συγκέντρωσε τις ράβδους στο Ιερό του Ναού του Σολομώντος και αφού προσευχήθηκε ζήτησε θεοσημία. Από την ράβδο του Ιωσήφ εξήλθε περιστέρι το οποίο έκατσε στο κεφάλι του Ιωσήφ, οπότε εκληρώθη η Παρθένος στον Ιωσήφ. Η αναγωγή του θέματος εντοπίζεται στην βλαστήσασα ράβδο του Ααρών, η οποία λειτουργεί ως προεικόνιση της Παναγίας.

Η εξανθήσασα ράβδος του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ψηφιδωτό στη Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη.
Η ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ

Το σχετικό απόσπασμα είναι το εξής (από τη νέα κριτική έκδοση του κειμένου από τον George Themelis Zervos, εδώ και εδώ): 

...

Ἦν δὲ Μαρία ἐν ναῷ Κυρίου ὡσεὶ περιστερὰ νεμομένη <και> ἐλάμβανε τροφὴν ἐκ χειρὸς ἀγγέλου.

Γενομένης δὲ δωδεκαετοῦς συμβούλιον ἐγένετο τῶν ἱερέων λεγόντων·

«Ἰδοὺ Μαρία γέγονε δωδεκαετὴς ἐν τῷ ναῷ Κυρίου. Τί οὖν αὐτὴν ποιήσωμεν, μήπως μιάνῃ τὸ ἁγίασμα Κυρίου τοῦ Θεοῦ ἡμῶν;»

Καὶ εἶπαν αὐτῷ οἱ ἱερεῖς· «Σὺ ἔστης ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον Κυρίου. Καὶ εἴσελθε καὶ πρόσευξε περὶ αὐτῆς καὶ ὃ ἐὰν φανερώσῃ σοι Κύριος ὁ Θεὸς τοῦτο ποιήσωμεν.»

Καὶ εἰσῆλθεν ὁ ἱερεὺς λαβὼν τὸν δωδεκακώδωνα εἰς τὰ ἅγια τῶν ἁγίων καὶ ηὔξατο περὶ αὐτῆς

καὶ ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου ἔστη λέγων· «Ζαχαρία, Ζαχαρία, ἔξελθε καὶ ἐκκλησίασον τοὺς χηρεύοντας τοῦ λαοῦ <καὶ ἐνεγκάτωσαν ἀνὰ ῥάβδον.>

Καὶ ᾧ ἐὰν ἐπιδείξῃ Κύριος ὁ Θεὸς σημεῖον τούτῳ ἔσται γυνὴ.»

Ἐξῆλθαν οἱ κήρυκες καθ ὅλου τῆς περιχώρου τῆς Ἰουδαίας καὶ ἤχησεν σάλπιγξ Κυρίου καὶ ἰδοὺ ἔδραμον ἅπαντες.

Ἰωσὴφ δὲ ῥίψας τὸ σκέπαρνον ἐξῆλθεν αὐτὸς εἰς συνάντησιν αὐτῶν καὶ συναχθέντες ὁμοῦ ἀπῆλθαν πρὸς τὸν ἱερέα λαβόντες τὰς ῥάβδους αὐτῶν.

<Δεξάμενος δὲ ὁ ἱερεὺς τὰς ῥάβδους ἀπ᾽ αὐτῶν> εἰσῆλθεν εἰς τὸ ἱερὸν καὶ ηὔξατο.

Τελέσας δὲ τὴν εὐχὴν ἔλαβεν τὰς ῥάβδους καὶ ἐξῆλθεν καὶ ἔδωκεν αὐτοῖς καὶ σημεῖον οὐκ ἦν ἐν αὐταῖς.

Τὴν δὲ ἐσχάτην ῥάβδον ἔλαβεν ὁ Ἰωσὴφ καὶ ἰδοὺ περιστερὰ ἐξῆλθεν ἀπὸ τῆς ῥάβδου καὶ ἐπεστάθη ἐπὶ τὴν κεφαλὴν τοῦ Ἰωσὴφ

καὶ εἶπεν ὁ ἱερεὺς· «Ἰωσὴφ, Ἰωσὴφ, σὺ κεκλήρωσαι τὴν παρθένον Κυρίου παραλάβαι εἰς τήρησιν αὐτῷ.»

Καὶ ἀντεῖπεν ὁ Ἰωσὴφ λέγων· «Υἱοὺς ἔχω καὶ πρεσβύτης εἰμὶ. Αὕτη νεᾶνις, μήπως ἔσομαι περίγελος τοῖς υἱοῖς Ἰσραὴλ.»

Καὶ εἶπεν ὁ ἱερεὺς· «Ἰωσὴφ, φοβήθητι Κύριον τὸν Θεόν σου

καὶ μνήσθητι ὅσα ἐποίησεν ὁ Θεὸς Δαθὰν και Ἀβιρὼν καὶ Κορὲ πῶς ἐδιχάσθη ἡ γῆ καὶ κατεπόθησαν ἅπαντες διὰ τὴν ἀντιλογίαν αὐτῶν.

Καὶ νῦν φοβήθητι, Ἰωσὴφ, μήπως ἔσται ταῦτα ἐν τῷ οἴκῳ σου.»

Καὶ φοβηθεὶς Ἰωσὴφ παρέλαβεν αὐτὴν εἰς τήρησιν αὐτῷ

καὶ εἶπεν αὐτῇ· «Μαρία, παρέλαβόν σε ἐκ ναοῦ Κυρίου.

Καὶ νῦν καταλείπω σὲ ἐν τῷ οἴκῳ μου. Άπέρχομαι γὰρ οἰκοδομῆσαι τὰς οἰκοδομὰς καὶ ἥξω πρὸς σὲ. Κύριός σε διαφυλάξει.»

...

Όπως φαίνεται, μετά από περιπλάνηση αιώνων, η εξανθήσασα ράβδος του Ιωσήφ κατέληξε στη Νάπολη της Ιταλίας, στο εκκλησιαστικό μουσείο της εκκλησίας San Giuseppe dei Nudi.

Για την ενδιαφέρουσα ιστορία αυτού του κειμηλίου, διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

657 - Η παλαιά λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου;

Η παλαιά λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου; https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η παλαιά λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου;
Ιερή Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κύπρος Νήσος: Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διοργάνωσε τη διάλεξη του πανοσιολογιότατου καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτου Γέροντος Εφραίμ με θέμα «Εκκλησιαστικοί θησαυροί της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου». 

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Ανδρέας Πατσαλίδης» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Η διάλεξη έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη στην Πεμπτουσία: εδώ.

Η παλαιά λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου; https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου. Ιερή Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

656 - Τα βυζαντινά κειμήλια του Μουσείου της Σιένας Santa Maria della Scala (νέες φωτογραφίες)

 

Τα βυζαντινά κειμήλια του Μουσείου της Σιένας Santa Maria della Scala (νέες φωτογραφίες) https://leipsanothiki.blogspot.com/
Τα εννέα από τα έντεκα βυζαντινά κειμήλια των Παλαιολόγων.
Μουσείο Santa Maria della Scala, Σιένα (Ιταλία)

Ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος (1332 - 1391) έχοντας να πληρώνει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά ως φόρο υποτέλειας στους Τούρκους, έφτασε στο σημείο να πλειστηριάζει λείψανα για να συγκεντρώνει τα απαιτούμενα ποσά. 

Το 1359, ένας Ιταλός έμπορος από την Τοσκάνη με έδρα τη Βενετία, αλλά με εμπορικές δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε για λογαριασμό του ''Νοσοκομείου'' της Σιένας,  που ήταν ταυτόχρονα θρησκευτικό και αστικό ίδρυμα της πόλης της Σιένας, έναν αριθμό βυζαντινών κειμηλίων σε δημόσιο πλειστηριασμό για το ποσό των 3000 φιορινίων. 

Η αγορά επικυρώθηκε από έγγραφα που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και τη Βενετία. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που παρακολούθησε τη δημοπρασία, η οποία έλαβε χώρα στην επίσημη κατοικία του Ενετού εκπροσώπου στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα που έφτασαν στη Βενετία ήταν τα ίδια με εκείνα που πουλήθηκαν στη δημοπρασία.

Τα βυζαντινά κειμήλια είναι συνολικά έντεκα. Οκτώ εγκόλπια, ένα γυάλινο δοχείο με αίμα Χριστού (σύμφωνα με την παράδοση που το συνοδεύει πρόκειται για λ ύ θ ρ ο με αίμα Χριστού, δηλαδή για χώμα του Γολγοθά πάνω στο οποίο έρρευσε το αίμα του Χριστού από τον σταυρό. Το λύθρο αυτό μάζεψε ο εκατόνταρχος Λογγίνος συγκλονισμένος από τα γεγονότα της Σταύρωσης του Χριστού), ένα ελληνικό χειρόγραφο ευαγγελιστάριο του 10ου αιώνα και ένα καρφί της Σταύρωσης του Χριστού (= τίμιος ήλος). 

Τα εγκόλπια είναι πολύ μικρά, το μεγαλύτερο από αυτά δεν ξεπερνά τα 10 εκ,  και πρόκειται κυρίως για εγκόλπια προορισμένα να φοριούνται από τον λαιμό που περιέχουν μικρολείψανα, ανάμεσα στα οποία είναι: αίμα Χριστού, τμήμα από τα σπάργανα και τον χιτώνα του Χριστού, τμήμα από καρφί της Σταύρωσης, τίμιο ξύλο, λείψανα αγίων κτλ. Τα εγκόλπια φέρουν επιγραφές στο πίσω μέρος τους με τα λείψανα που περιέχουν. 

Τα εγκόλπια συνοδεύονται από φύλλα περγαμηνής που γράφτηκαν μάλλον από την Ελένη Καντακουζηνού, σύζυγο του Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγου, που επιβεβαιώνει και αυθεντικοποιεί τα λείψανα. 

 Η άφιξη των λειψάνων στη Σιένα συγκέντρωσε ένα τεράστιο πλήθος πολιτών από την πόλη της Σιένας, αλλά και από τις γύρω περιοχές, ενώ για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποδοχή των λειψάνων, το Συμβούλιο της Σιένας ξόδεψε 1625 φιορίνια! 

Ἐνα ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι χτίστηκε και ολοκληρώθηκε το 1370 για να στεγάσει τα λείψανα, ενώ καθιερώθηκε ειδική θρησκευτική τελετή στις 25 Μαρτίου για τον δημόσιο εορτασμό τους. 

Σήμερα τα βυζαντινά κειμήλια με τα λείψανα βρίσκονται στο Μουσείο της Σιένας Santa Maria della Scala που είναι εκείνο το ''Νοσοκομείο'' της Σιένας που αγόρασε τον 14ο αιώνα τα λείψανα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ έχει ήδη περιγράψει την πλειοψηφία αυτών των κειμηλίων στις παρακάτω αναρτήσεις της: 

486 - Πλειστηριάζοντας άγια λείψανα για να πληρωθούν οι φόροι της υποτέλειας!

488 - Βυζαντινό εγκόλπιο με λείψανο του Ιωάννου Χρυσοστόμου

491 - Βυζαντινό εγκόλπιο με κειμήλια του Χριστού

492 - Βυζαντινό εγκόλπιο με αίμα Χριστού;

526 - Πλειστηριάζοντας άγια λείψανα για να πληρωθούν οι φόροι της υποτέλειας! (2)

570 - Αίμα Χριστού, κειμήλιο των Παλαιολόγων

Δείτε τις νέες φωτογραφίες παρακάτω:

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

655 - Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος, και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου

 

Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος, και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος,
και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου

Στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στις πλαγιές του Παλατίνου λόφου στη Ρώμη (Sant'Anastasia al Palatino), μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ρώμης (τέλη 3ου - αρχές 4ου αιώνα) αποθησαυρίζονται δύο σημαντικά κειμήλια για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο υποτιθέμενος μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος, και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου (il mantello di san Giuseppe e una parte del velo della Vergine).

Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος, και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος

Ο μανδύας του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος, και μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Μέρος του μαφορίου της Θεοτόκου

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

654 - Η λειψανοθήκη του Κόνραντ φον Κρόσιγκ με λείψανα αρπαγμένα από το Βυζάντιο

 

Η λειψανοθήκη του Κόνραντ φον Κρόσιγκ με λείψανα αρπαγμένα από το Βυζάντιο https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η λειψανοθήκη του Κόνραντ φον Κρόσιγκ

Ο Κόνραντ φον Κρόσιγκ (Konrad von Krosigk, †21 Ιουνίου 1225) ήταν ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος του Χάλμπερσταντ (Halberstadt) από το 1201 έως το 1209. Ήταν επίσης σταυροφόρος της Δ΄ Σταυροφορίας.

Ο Κρόσιγκ εντάχθηκε στον στρατό της Δ'  Σταυροφορίας στη Βενετία, η οποία είχε ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ ως επίσημο προορισμό της, αλλά αντ' αυτού έπλευσε στην Κωνσταντινούπολη. Ο επίσκοπος του Χάλμπερσταντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Σταυροφορίας. Ήταν μία από τις ηγετικές της προσωπικότητες. Η ηγεσία του στρατού ήταν βέβαια στα χέρια του Βονιφάτιου του Μομφερράτου και του Βενετού δόγη Ενρίκου Δάνδολου, αλλά συμμετείχε στην πνευματική της ηγεσία. Υποστήριζε με πάθος την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και διαβεβαίωνε τους Σταυροφόρους ότι ο αγώνας εναντίον της ήταν νόμιμος, αφού οι Έλληνες ήταν προδότες, δολοφόνοι και άπιστοι υπήκοοι των νομίμων αυτοκρατόρων. Οι Έλληνες που δεν αναγνώριζαν το πρωτείο του Πάπα ήταν κατ'αυτόν εχθροί του Θεού. 

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πήρε στην κατοχή του πολλά πολύτιμα αντικείμενα από τις βυζαντινές εκκλησίες, από την εκκλησία του Φάρου, την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και άλλες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα επίσης με δικές του πληροφορίες, ο λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης – πιθανώς ο αυτοκράτορας Βαλδουίνος Α' ́ – του έδωσε επιπλέον πολλά πολύτιμα αντικείμενα, κειμήλια, λειτουργικά σκεύη και μεταξωτά υφάσματα, τα οποία έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα στο Σκευοφυλάκειο του Καθεδρικού Ναού του Χάλμπερσταντ.

Όταν επέστρεψε ο Κρόσιγκ στην επισκοπή του Χάλμπερσταντ, στις 16 Αυγούστου 1205, είχε μαζί του πολλά σημαντικά κειμήλια, λείψανα και θησαυρούς στις αποσκευές του. Κήρυξε αυτήν την ημέρα ως ημέρα πάνδημης εορτής προς τιμήν αυτών των λειψάνων ("Adventus Reliquarum") και τη συνδύασε με εκτεταμένη χρήση συγχωροχαρτίων. Αυτό οδήγησε σε μια άνθηση του Καθεδρικού Ναού της πόλης και της έδρας του επισκόπου του Χάλμπερσταντ ως προσκυνηματικού κέντρου. 

Ύστερα από οκτώ χρόνια, ο Κρόσιγκ παραιτήθηκε από επίσκοπος και μόνασε σε ένα κιστερκιανό μοναστήρι μέχρι το θάνατό του το 1225.

Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ένα μικρό μόνο μέρος από αυτούς τους βυζαντινούς θησαυρούς στις ακόλουθες αναρτήσεις:

222 - Από την Κωνσταντινούπολη στη Γερμανία: διαρπαγμένα ιερά λείψανα

466 - Λείψανο του αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου στο Ηalberstadt Γερμανίας

479 - Πρωτότυπο βυζαντινό εγκόλπιο λειψανοθήκη με αίμα και μύρο του Αγίου Δημητρίου

626 - Δύο εγκόλπια λειψανοθήκες του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας


Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

653 - Η ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη

 

Η ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο Όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης ο Μικρασιάτης
(1871 - 6 Ιανουαρίου 1957) 

Αναδημοσιεύουμε στη ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ τις φωτογραφίες της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη (Βύρων, Μετόχιο Αναλήψεως, 8 Μαΐου 1965). 

Ο Όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης ο Μικρασιάτης (1871 - 6 Ιανουαρίου 1957) ήταν Ορθόδοξος μοναχός και  Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου.

Η ανακομιδή των λειψάνων του πραγματοποιήθηκε το 1965 από τον συμπατριώτη του Μικρασιάτη Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Β΄ και όσοι παρίσταντο στην τελετή ανέφεραν ότι τα οστά του οσίου ευωδίαζαν. Σήμερα τα λείψανά του φυλάσσονται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας και κατά την πρώτη λειτουργία μετά την αγιοκατάταξή του οι ξύλινες λάρνακες με την κάρα και τα λείψανά του τοποθετήθηκαν στον ηγουμενικό θρόνο ως έκφραση συγγνώμης για την άδικη δίωξή του. Μικρά τεμάχια των λειψάνων του μεταφέρθηκαν ως ευλογία στα δύο Σιμωνοπετρίτικα μετόχια της Αναλήψεως στον Βύρωνα και του Αγίου Χαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η κάρα και λείψανα του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη

Η ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η κάρα του Οσίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 2019, ενώπιον της Σύναξης της Ιεράς κοινότητας, ανήγγειλε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προχωρήσει στη μελέτη αγιοκατάταξης του Γέροντος Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου. Αποδεχθείσα εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής η Αγία και Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη στις 27 Νοεμβρίου 2019, τον ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 9 Μαΐου κάθε έτους.

Πηγή των φωτογραφιών: Αγιορειτική Φωτοθήκη

Η Αγιορειτική Βιβλιοθήκη περιέχει διάφορα βιβλία σχετικά με τον βίο του Οσίου (εδώ).

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

652 - Αντικείμενα επιφανών προσώπων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κατά τον 19ο αι.

 

Αντικείμενα επιφανών προσώπων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κατά τον 19ο αι. https://leipsanothiki.blogspot.com/
Λείψανα και λειψανοθήκες επιφανών προσώπων του 19ου αιώνα.
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Από την εξαίρετη διπλωματική εργασία του Αθανασίου Αλεξίου, Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Αντικείμενα επιφανών προσώπων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κατά τον 19ο αι. Προτάσεις προληπτικής συντήρησης και διαφύλαξής τους, Ι. Μ. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, Οκτώβριος 2021, αποδελτιώσαμε τις αναφορές σε λειψανοθήκες που κατείχαν ή και διακόσμησαν επιφανή πρόσωπα της Ιεράς Μονής κατά τον 19ο αιώνα.

Η διπλωματική αυτή εργασία είναι διαθέσιμη στην Αγιορειτική Βιβλιοθήκη (εδώ) και συνιστάτε θερμά το διάβασμα όλης της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

651 - Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι (φωτογραφίες)

 

Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι

Στην ανάρτηση της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ: 649 - Η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα είχαμε περιγράψει την επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, την οποία είχε παραδώσει ο Θωμάς Παλαιολόγος στον Πάπα Πίο Β΄, το 1462, για να διασωθεί από τους Οθωμανούς. 

Σύμφωνα με μελέτη της Δρ Αρχαιολόγου Αναστασίας Κουμούσης, η λειψανοθήκη του Θωμά Παλαιολόγου είναι κατασκευασμένη στα μέσα του 15ου αιώνα, συνάδει με τη δυτική λατρευτική παράδοση, και πιθανότατα κατασκευάστηκε στη Ραγούζα της Δαλματίας. 

Όταν η κάρα του Πρωτοκλήτου παραδόθηκε στον Πάπα Πίο Β', ο Πάπας παρήγγειλε στον γνωστό Φλωρεντινό γλύπτη και χρυσοχόο Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι (Simone di Giovanni Ghini) (περ. 1410 - περ 1476, κατ' άλλους 1491) νέα λειψανοθήκη. Πράγματι, ο Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι κατασκεύασε το 1462-63 μια νέα λειψανοθήκη, πολύ πλούσια διακοσμημένη. 

Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα του Θωμά Παλαιολόγου (αριστερά) και
η λειψανοθήκη του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι (δεξιά)

Σήμερα αυτή η λειψανοθήκη αποθησαυρίζεται στο επισκοπικό μέγαρο (νυν Επισκοπικό Μουσείο) της Πιέντσας (Pienza) στην Ιταλία, η οποία είναι και η γενέτειρα του Πάπα Πίου Β'. Η λειψανοθήκη αυτή, στην οποία εγκιβωτίστηκε η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα για αιώνες, είναι άδεια σήμερα, αφού η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα μαζί με την επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη του Θωμά Παλαιολόγου επιστράφηκαν το 1964, από τον Πάπα Παύλο ΣΤ' στη Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες της λειψανοθήκης του Σιμόνε ντι Τζοβάνι Γκίνι:

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

650 - Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου

 

Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου

Στο εκκλησιαστικό μουσείο του Καθεδρικού Ναού της Μόντενα (Modena) που είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποθησαυρίζεται βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής σταυροθήκης του Πανθήριου

Βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου σε σχήμα πατριαρχικού σταυρού

Ύψος 15 εκ.

Τέλη 10ου - αρχές 11ου αιώνα, Κωνσταντινούπολη

Χρυσός, 8 μαργαριτάρια, νίελο

Στις έξι άκρες του σταυρού φέρει θήκες για την τοποθέτηση πιθανότατα σμάλτων που όμως έχουν εκπέσει και λανθάνουν. 

Στην πίσω πλευρά φέρει επίγραμμα που αποδίδεται ως εξής:

Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το επίγραμμα της σταυροθήκης Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του επιγράμματος είναι ότι οι δύο πρώτες σειρές γράφονται στον κάθετο άξονα, ενώ η τρίτη σειρά με το όνομα του αφιερωτή / κτήτορα γράφεται με δύο γραμμές στον μεγάλο οριζόντιο άξονα. 

Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πανθήριου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Πανθήριος. ο κτήτωρ / αφιερωτής της βυζαντινής σταυροθήκης Τιμίου Ξύλου

Στον μικρότερο οριζόντιο άξονα το ιερό όνομα (συντομογραφία) Ι(ΗΣΟΥ)Σ Χ(ΡΙΣΤΟ)Σ Υ(ΙΟ)Σ Θ(ΕΟ)Υ που όμως δεν ανήκει στο επίγραμμα και μάλλον είναι μεταγενέστερο (12ος αιών.).

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

649 - Η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα

 

Η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα
© Αναστασία Κουμούση

Στις αναρτήσεις της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ:

177 - Η σπάνια βυζαντινή χρυσή λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και

404 - Η βυζαντινή λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα

είχαμε περιγράψει την επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, την οποία είχε παραδώσει ο Θωμάς Παλαιολόγος στον Πάπα Πίο Β΄, το 1462, για να διασωθεί από τους Οθωμανούς. 

Η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα μαζί με την επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της επιστράφηκαν από τον Πάπα Παύλο ΣΤ' στη Ιερά Μητρόπολη Πατρών, το 1964.

Η επίχρυση ανθρωπόμορφη λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο Πάπας Παύλος ΣΤ' ανάμεσα στη λειψανοθήκη (1462-3) της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα 
του χρυσοχόου Simone di Giovanni Ghini (πίσω) και της λειψανοθήκης (μέσα 15ου αι.)
 του Θωμά Παλαιολόγου (μπροστά)

Τότε υπήρχε η άποψη ότι η λειψανοθήκη ήταν σπάνιο βυζαντινό έργο της προεικονομαχικής περιόδου (Ζ' αιώνας), αλλά μεταγενέστερη έρευνα και μελέτη απέδωσε τη λειψανοθήκη στη δυτική λατρευτική παράδοση και ως πιθανότερο τόπο κατασκευής της τη δαλματική πόλη της Ραγούζας (το σημερινό Ντούμπροβνικ της Κροατίας).

Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ αντλεί στοιχεία από τη μελέτη της Αναστασίας Κουμούσης, Δρ Αρχαιολόγου, και Διευθύντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η οποία με τίτλο Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και ο Θωμάς Παλαιολόγος δημοσιεύτηκε στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 39, σσ. 439–457.

Βιβλιογραφική αναφορά:

ΚΟΥΜΟΥΣΗ (Anastasia KOUMOUSSI) Α. (2018). Η λειψανοθήκη της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και ο Θωμάς Παλαιολόγος. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 39, 439–457.

Ανοιχτή πρόσβαση: https://doi.org/10.12681/dchae.18579

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

648 - Το στασίδι που έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου

 

Το στασίδι που έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Μέρος του πάγκου στον οποίον έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου 

Στην Άγιο Ιωάννη του Λατερανού που είναι ο καθεδρικός ναός της επισκοπής της Ρώμης στην πόλη της Ρώμης και εξυπηρετεί ως η έδρα του επισκόπου της Ρώμης, δηλ. του Πάπα, αποθησαυρίζεται η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου, αλλά και μέρος του στασιδίου ή του καθίσματος ή του πάγκου, στον οποίον έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Η Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό, ούτε έχει καταφέρει η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ να βρει φωτογραφίες της, αλλά γνωρίζει από τη βιβλιογραφία ότι πρόκειται για δύο σανίδες κατασκευασμένες από ξύλο κέδρου, διαστάσεων 0,60 x 1,20 μ. η καθεμία.

Το στασίδι που έκατσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Φορητή εικόνα με τον Μυστικό Δείπνο, δεύτερο μισό 12ου αιώνα.
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

Στο κοντινό παρεκκλήσι του Sancta Sanctorum, ωστόσο, στον τοίχο προς τα αριστερά που βλέπει προς την Αγία Τράπεζα, μπορείτε να δείτε ένα μέρος του στασιδίου ή του καθίσματος ή του πάγκου, όπου κάθισε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

647 - Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου

 

Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (Κόρια, Ισπανία)

Ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου της Κόριας είναι μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται στην πόλη Κόρια, περιφέρεια της Εστρεμαδούρας, στην Ισπανία.

Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Κόρια, Εστρεμαδούρα, Ισπανία

Σύμφωνα με διδακτορική διατριβή του 2016, ο σημερινός γοτθικός καθεδρικός ναός, κτίσμα των μέσων του 15ου αιώνα, χτίστηκε σε θέση προγενέστερου ναού και αυτός με την σειρά του σε θέση ακόμα πρωιμότερου, ο οποίος θα μπορούσε να έχει την προέλευσή του ακόμα και στα μέσα του 1ου αιώνα!

Στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Κόριας  αποθησαυρίζεται ένα σπάνιο κειμήλιο: το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου! Το ύφασμα έχει διαστάσεις 4,32 μ. μήκος και 0,90 πλάτος. Είναι από λινό, σε πλέξη τύπου «συστροφή ίνας σχεδίου Ζ», φέρει φυσική βαφή από λουλακί χρώμα, και η πρώτη αναφορά σε αυτό είναι από το 1404, όταν ο Αντίπαπας Βενέδικτος ΙΓ΄, με απόφασή του το αυθεντικοποίησε.

Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (Κόρια, Ισπανία)

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

646 - Νέα έγχρωμη φωτογραφία της βυζαντινής λειψανοθήκης με αίμα Χριστού, λάφυρο του Δόγη της Βενετίας Ερρίκου Δάνδολου

 

646 - Νέα έγχρωμη φωτογραφία της βυζαντινής λειψανοθήκης με αίμα Χριστού, λάφυρο του Δόγη της Βενετίας Ερρίκου Δάνδολου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η μικρή βυζαντινή λειψανοθήκη με λείψανο αίματος Χριστού. Λάφυρο του Δόγη της Βενετίας,
 Ερρίκου Δάνδολου, από την δήωση της Κωνσταντινούπολης, το 1204. Σήμερα στο σκευοφυλάκειο
του Αγίου Μάρκου Βενετίας. © Manlio Leo Mezzacasa


Το λείψανο του αχράντου αίματος του Χριστού ήταν ένα από τέσσερα υπερπολύτιμα λείψανα που έφερε μαζί του ο Ερρίκος Δάνδολος κατά την επιστροφή του στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερρίκος Δάνδολος, Δόγης της Βενετίας, ήταν ο κύριος πρωτεργάτης της κατάκτησης και δήωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, 

Το λείψανο αυτό φυλασσόταν σε μια πολύ μικρή γυάλινη βυζαντινή λειψανοθήκη που και αυτή με τη σειρά της τοποθετούνταν σε μια άλλη, εξωτερική λειψανοθήκη.

646 - Νέα έγχρωμη φωτογραφία της βυζαντινής λειψανοθήκης με αίμα Χριστού, λάφυρο του Δόγη της Βενετίας Ερρίκου Δάνδολου https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η μικρή βυζαντινή λειψανοθήκη με λείψανο αίματος Χριστού. Λάφυρο του Δόγη της Βενετίας,
 Ερρίκου Δάνδολου, από την δήωση της Κωνσταντινούπολης, το 1204. Σήμερα στο σκευοφυλάκειο
του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Διακρίνονται οι επιγραφές.

Αυτές οι λειψανοθήκες έχουν περιγραφεί από τη ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ στις ακόλουθες αναρτήσεις της:

346 - Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας Μαρίας της Αλανίας

349 - Το λείψανο του αχράντου αίματος του Χριστού στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας

363 - Η προέλευση του λειψάνου του αίματος του Χριστού στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας

464 - Η βυζαντινή λειψανοθήκη με αίμα Χριστού, λάφυρο του Δόγη της Βενετίας Ερρίκου Δάνδολου

Η λειψανοθήκη αυτή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ορεία κρύσταλλος, χρυσός, σμάλτο και ίασπη στο καπάκι.

Διαστάσεις: 4.5 x 4.5 εκ, Βυζάντιο, 10-11 αι.

Επιγραφή: Ἔχεις με Χριστὸν αἷμα σαρκός μου φέρων

Και στο καπάκι: Ἰ(ησοῦ)ς Χ(ριστό)ς, ὁ βασιλεύς τῆς δόξης.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

645 - Ιεροί λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά

 

Ιεροί λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά https://leipsanothiki.blogspot.com/
Λειψανοθήκη με ιερούς λίθους από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά

Ιεροί λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά αποθησαυρίζονται σε πρωτότυπη γυάλινη λειψανοθήκη σε σχήμα κοχυλιού που ανήκει σε ιδιώτη.

Αυτή περιέχει στο κέντρο της ιερό λίθο από τον Πανάγιο Τάφο ενσωματωμένο πάνω σε τμήμα της κέρινης μάζας με την οποία σφραγίζεται η θύρα του Πανάγιου Τάφου κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγίου Φωτός. Με τη σειρά του, το τμήμα της κέρινης μάζας εδράζεται σε βαμβάκι με λάδι από τις ακοίμητες κανδήλες του Πανάγιου Τάφου.

Ο λίθος από τον Πανάγιο Τάφο προέρχεται από τη διάνοιξη του Πανάγιου Τάφου κατά την διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Κουβούκλιου του Πανάγιου Τάφου που έγιναν το 2016.

Στις 16/10/2026, οι ειδικοί αναστηλωτές και συντηρητές της Διεπιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετακύλησαν την πλάκα του Πανάγιου Τάφου. Κάτω από την μαρμάρινη πλάκα του κάλφα Κομνηνού, του αρχιτέκτονα που είχε κάνει την αποκατάσταση του τάφου το 1810, βρέθηκε μια άλλη πλάκα μάλλον σταυροφορική, - αυτό τεκμαίρεται από τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφοριών που φέρει επάνω της -, ενώ κάτω από την δεύτερη πλάκα βρέθηκε η κλίνη του βράχου που θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού. Από τις εργασίες καθαρισμού του ιερού χώρου προέρχεται αυτός ο λίθος.

Περιμετρικά του ιερού λίθου από τον Πανάγιο Τάφο τοποθετήθηκε η κορδέλα (άσπρη) της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι μία κορδέλα που καθαγιάστηκε πάνω στην λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Και περιμετρικά αυτής της κορδέλας τοποθετήθηκε η κορδέλα (κόκκινη) της Αγίας Άννας που είναι μια κορδέλα που καθαγιάστηκε πάνω στα λείψανα της Αγίας Άννας που φυλάσσονται στην Ιερά Σκήτη Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης Αγίου Όρους.

Δεξιά αυτής της σύνθεσης κουτί με ιερό λίθο από τον Φριχτό Γολγοθά και βαμβάκι με λάδι από τις ακοίμητες κανδήλες του Γολγοθά. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...