Δύο εγκόλπια λειψανοθήκες του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας |
Οι λειψανοθήκες του Αγίου Δημητρίου δεν είναι λειψανοθήκες που περιέχουν οστά του μάρτυρα, αλλά μικρές σε διαστάσεις λειψανοθήκες-εγκόλπια που περιέχουν μύρο ή/και λύθρο (δηλ. λάσπη αίματος, χώμα ανακατεμένο με πηγμένο αίμα του Αγίου Δημητρίου που λαμβανόταν από το μέρος του μαρτυρίου του μάρτυρα στη Θεσσαλονίκη).
Έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα δέκα. Τέσσερις βρίσκονται στο Άγιον Όρος (τρεις στη μονή της Λαύρας και μία στη μονή Βατοπεδίου), τρεις ακόμα βρίσκονται στον Επισκοπικό Θησαυρό του Kαθεδρικού Ναού στη πόλη Χάλμπερσταντ (Halberstadt) της Γερμανίας, μία στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, μία στα Dumbarton Oaks στην Ουάσιγκτον και μία στα Μουσεία Κρεμλίνου της Μόσχας.
Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ έχει μέχρι τώρα παρουσιάσει τις επόμενες:
-του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο:
9 - ΑΙΤΕΙΣΕ ΘΕΡΜΟΝ ΦΡΟΥΡΟΝ ΕΝ ΜΑΧΑΙΣ ΕΧΕΙΝ
183 - Νέες φωτογραφίες από το βυζαντινό στρατιωτικό εγκόλπιο με λύθρο του Αγίου Δημητρίου
- μία από τις συνολικά τρεις που αποθησαυρίζονται στον Θησαυρό του Kαθεδρικού Ναού στο Χάλμπερσταντ (Halberstadt) της Γερμανίας
479 - Πρωτότυπο βυζαντινό εγκόλπιο λειψανοθήκη με αίμα και μύρο του Αγίου Δημητρίου
- τη λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου
428 - Βυζαντινό κιβωτίδιο με μύρο του Αγίου Δημητρίου
623 - Βυζαντινό κιβωτίδιο-εγκόλπιο με μύρο και λύθρο του Αγίου Δημητρίου (νέες φωτογραφίες)
624 - Βυζαντινό κιβωτίδιο με μύρο και λύθρο του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
625 - Δύο λειψανοθήκες του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
Σε αυτή την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε και τις δύο υπόλοιπες λειψανοθήκες του Αγίου Δημητρίου που αποθησαυρίζονται στον Θησαυρό του Kαθεδρικού Ναού στο Halberstadt της Γερμανίας. Αυτές προέρχονται από την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης.
Ο Konrad von Krosigk, λατίνος επίσκοπος του πριγκηπάτου Χάλμπερσταντ, συμμετείχε με τους Γερμανούς Σταυροφόρους στην άλωση της Πόλης και στη δήωσή της το 1204. Το 1206 θα στείλει στην έδρα του διάφορα λείψανα παρμένα από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης, τόπο ενταφιασμού των βυζαντινών αυτοκρατόρων, και από την Αγία Σοφία. Ο θησαυρός αυτός έμεινε σχεδόν ακέραιος μέχρι σήμερα (από τον 13ο αιώνα) και μπορεί κανείς να τον δει στο Επισκοπικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού (είναι Προτεσταντικός σήμερα) της πόλης Χάλμπερσταντ της Γερμανίας.
222 - Από την Κωνσταντινούπολη στη Γερμανία: διαρπαγμένα ιερά λείψανα
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
1
Βυζαντινό εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου. Περιέχει μύρο και λύθρο του μάρτυρα. Μέρος της λείας από τη δήωση των θησαυρών της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από τους λατίνους σταυροφόρους, το 1204. Διαστάσεις 4.7 x 3 x 1.5 εκ. χωρίς το δακτύλιο ανάρτησης. Η κύρια όψη αυτού του εγκολπίου λειψανοθήκης χρησιμεύει ως καπάκι που ανοίγει στο εσωτερικό. Στο καπάκι απεικονίζεται με σμάλτο ο Άγιος Δημήτριος όρθιος με στολή αυλικού να κρατά σταυρό με το δεξί, ενώ το αριστερό είναι ανοιχτό προς τον θεατή. Το καπάκι είναι χρυσό, ενώ το υπόλοιπο εγκόλπιο είναι επιχρυσωμένο ασήμι. Κάτω από το καπάκι υπάρχουν δύο εσωτερικά σετ θυρών που αποκαλύπτουν μια μικροσκοπική τρισδιάστατη προτομή του μάρτυρα με τα μάτια κλειστά και τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο σώμα του (πάνω) και μια κοιλότητα για το αίμα και το μύρο του Αγίου Δημητρίου (κάτω). Στο πίσω μέρος υπάρχει εγχάρακτη εικόνα της όρθιας μορφής του Αγίου Νέστορα, στην ίδια στάση και με την ίδια περιβολή όπως ο Άγιος Δημήτριος. Επιγραφές: Ο Α(γιος) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και Ο Α(γιος) ΝΕΣΤΩΡ. Χρονολόγηση; περίπου 1000 μΧ. ή 11ος-12ος αιώνας.
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (το καπάκι) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας ( ο χώρος με το μύρο και το λύθρο) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (η πίσω όψη) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (το καπάκι) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (οι εσωτερικές θύρες) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας ( ο χώρος με το μύρο και το λύθρο) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (η πίσω όψη) |
2
Βυζαντινό εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου. Περιέχει μύρο και λύθρο του μάρτυρα. Μέρος της λείας από τη δήωση των θησαυρών της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από τους λατίνους σταυροφόρους, το 1204. Το καπάκι με την προτομή του μάρτυρα έχει χαθεί σήμερα. Όταν ανοιχτεί, ένα εσωτερικό σετ θυρών οδηγεί στον εσωτερικό χώρο, όπου βλέπουμε την προτομή του μάρτυρα. Εκεί φυλάσσεται μύρο και λύθρο του μάρτυρα. Χρονολόγηση: 11ος -12ος αιώνας.
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (το εναπομείναν καπάκι) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (η εσωτερική θύρα) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας ( ο χώρος με το μύρο και το λύθρο) |
Εγκόλπιο-λειψανοθήκη του Αγίου Δημητρίου στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας (η πίσω όψη) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου