Λειψανοθήκη πορφυρού χιτώνα του Χριστού. Κτήτωρ: Καρδινάλιος Βησσαρίων. Άγιος Μάρκος Βενετίας |
Ο περίφημος Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος (Τραπεζούντα, 2 Ιανουαρίου 1403 - Ραβέννα 18 Νοεμβρίου 1472), Βυζαντινός λόγιος, μαθητής του διαπρεπούς φιλοσόφου Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού, κληρικός, μητροπολίτης Νίκαιας, τιτουλάριος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Καρδινάλιος της Καθολικής εκκλησίας, όπως είναι περισσότερο γνωστός, και παραλίγο Πάπας Ρώμης, δώρισε στις 20 Αυγούστου του 1463, στην Αδελφότητα της Φιλανθρωπίας στη Βενετία (Scuola Grande di Santa Maria della Carità), μία σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου, που την έχουμε ήδη περιγράψει, δες: 359 - Η βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Βησσαρίωνα και μία λειψανοθήκη με τεμάχιο από τον πορφυρό χιτώνα του Χριστού.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
Η λειψανοθήκη πορφυρού χιτώνα του Χριστού του Βησσαρίωνα |
Όταν η Αδελφότητα της Φιλανθρωπίας καταλύθηκε, η λειψανοθήκη με το τεμάχιο από τον πορφυρό χιτώνα του Χριστού αγοράστηκε πρώτα από τον κόμη Sarvognan, στις αρχές του 19ου αιώνα, και μετέπειτα από τον ιερέα Don Carlo Elia, το 1817. Με το θάνατο του ιερέα, το έτος 1838, και με εντολή του Πατριάρχη Βενετίας, η λειψανοθήκη τοποθετήθηκε στο σκευοφυλάκειο του Αγίου Μάρκου.
Η λειψανοθήκη πορφυρού χιτώνα του Χριστού του Βησσαρίωνα |
Πρόκειται για μια λειψανοθήκη από επιχρυσωμένο ασήμι, πλούσια διακοσμημένη, με λεπτή βάση και σταυρό στην κορυφή με ύψος περίπου μισού μέτρου. Στο εσωτερικό του, ανάμεσα σε δύο κρύσταλλα μπορεί κανείς να δει το τεμάχιο από τον πορφυρό χιτώνα του Χριστού που έχει ύψος 7 και πλάτος 5 εκατοστά. Την όλη κατασκευή την κρατούν δύο άγγελοι. Το λείψανο στηρίζεται σε ημισέληνο στην οποία είναι χαραγμένες οι ακόλουθες λέξεις στο μπροστινό και πίσω μέρος: PVRPVRA SALVATORIS BESSAR. CARD. MVNVS
Η λειψανοθήκη είναι του 15ου αιώνα. Το κειμήλιο είναι κατά πάσα πιθανότητα βυζαντινής προέλευσης.
PVRPVRA SALVATORIS (= εκ του πορφυρού χιτώνος του Σωτήρος). Η λειψανοθήκη πορφυρού χιτώνα του Χριστού του Βησσαρίωνα |
Για άλλες λειψανοθήκες που φέρουν λείψανο του πορφυρού χιτώνα του Χριστού και έχουν εντοπιστεί από την ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ (όλες βυζαντινές), διαβάστε παρακάτω:
14 - Η βυζαντινή λειψανοθήκη του Τιμίου Σταυρού, η επονομαζόμενη Σταυροθήκη του Limburg
205 - Νέες φωτογραφίες από τη βυζαντινή σταυροθήκη του Limbourg
206 - Πού φυλάσσονται τα άγια λείψανα της βυζαντινής σταυροθήκης του Limbourg;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου