Ένας ανώνυμος χριστιανός προσκυνητής από την πόλη Πιατσέντσα της Βόρειας Ιταλίας θα επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους και τη Βυζαντινή Παλαιστίνη, περίπου το 570, και θα μας αφήσει μια περιγραφή του προσκυνηματικού ταξιδιού του, γνωστή ως Itinerarium Antonini Placentini.
Στη περιγραφή αυτή, η τελευταία γνωστή πριν την αραβική κατάκτηση των Αγίων Τόπων, ο ανὠνυμος προσκυνητής περιγράφει ότι είδε στη συναγωγή της Ναζαρέτ το αλφαβητάριο του Χριστού, καθώς και τον ξὐλινο πάγκο πάνω στον οποίον ο Χριστός κάθησε μαζί με τα άλλα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
Απόσπασμα της αγγλικής μετάφρασης του προσκυνηματικού ταξιδιού στους Αγίους Τόπους, γνωστού ως Itinerarium Antonini Placentini. |
Μεταγενέστερες μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη αυτών των χριστολογικών κειμηλίων (κυρίως αλφαβητάρια) σε διάφορες εκκλησίες στην Δυτική Ευρώπη, αλλά αργότερα αυτά εξαφανίζονται εντελώς.
Παρὀλα αυτά, μια έμμεση ἰσως ηχώ αυτών των αλφαβηταρίων εμφανίστηκε σε τοιχογραφίες και εικόνες στην Ιταλία τον δέκατο τρίτο αιώνα, καθώς και στην τέχνη των Παλαιολόγων, όπως έξοχα έχει αναλυθεί σε πρόσφατο άρθρο της Brigitte Pitarakis, “Les images d’écoliers dans l’art byzantin et post-byzantin : origines et significations”, Cahiers archéologiques 54, 2011-2012, p. 83-98.
Ο Χριστός μαθητής. Στο δεξί του χέρι κρατά πινακίδα με το αλφάβητο. Ιερό Ναός Αγίας Μαρίνας, Μεσελέροι Ιεράπετρας. |
The Piacenza Pilgrim by leipsanothiki on Scribd
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου