Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

134 - Εργαστήριο τοιχογραφίας στο Δήμο Κορυδαλλού (Αθήνα)


  Λεπτομέρεια τοιχογραφίας από το Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσας, Κόσοβο, Σερβία. Οι τοιχογραφίες της Γκρατσάνιτσα ολοκληρώθηκαν το 1321 και είναι έργο δύο σημαντικών Βυζαντινών αγιογράφων από τη Θεσσαλονίκη: του Μιχαήλ Αστραπά και του Ευτύχιου.
Λεπτομέρεια τοιχογραφίας από το Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσας, Κόσοβο, Σερβία.
Οι τοιχογραφίες της Γκρατσάνιτσα ολοκληρώθηκαν το 1321 και είναι έργο δύο σημαντικών
Βυζαντινών αγιογράφων από τη Θεσσαλονίκη: του Μιχαήλ Αστραπά και του Ευτύχιου.Τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού (Αθήνα), Τμήμα Τοιχογραφίας, διοργανώνουν το ακόλουθο σεμινάριο:

Τοιχογραφία (Παραδοσιακές Τεχνικές και Υλικά Ζωγραφικής)
 
Ώρες διδασκαλίας: 3 εβδομαδιαίως

Η τεχνική της νωπογραφίας είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές ζωγραφικής στην τέχνη και τα μυστικά κατασκευής της δεν είναι ευρέως γνωστά.
 
Στο πρόγραμμα οι σπουδαστές διδάσκονται τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τοιχογραφικές μεθόδους της νωπογραφίας (fresco) και ξηρογραφίας (secco fresco) που χρησιμοποίησαν βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί τεχνίτες μέσα στους Ορθόδοξους Ναούς. 
  
Υλικά και παραδοσιακές τεχνικές χρυσώματος και προετοιμασιών που εφαρμόστηκαν σε φορητές εικόνες αλλά και σε τοιχογραφίες θα ολοκληρώσουν το κύκλο σπουδών.

Θα παρουσιαστούν κατάλληλα υλικά και οι ιδιότητες τους λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη αντίληψη της διατήρησης και συντήρησης των έργων τέχνης. Θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα χρώματα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή τοιχογραφίας πάνω σε νωπό σοβά ή προετοιμασμένο μουσαμά.
 
Η διδασκαλία εμπλουτίζεται με επισκέψεις σε Ναούς και Ιερές Μονές και σε χώρους όπου εκτελούνται ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες κατασκευής τοιχογραφιών ή άλλες εργασίες σχετικές με το αντικείμενο. 

  


Έργα του Τμήματος Τοιχογραφίας από το 2009 έως σήμερα:

Αγιογράφηση Ορθόδοξου Ναού στην Αγγλία 

Το εργαστήριο τοιχογραφίας έχει αναλάβει εδώ και δύο συνεχή έτη την διακόσμηση του Ορθόδοξου Ναού των All Saints of Lincolnshire στο Λίνκολν του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εθελοντική αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί με την κατασκευή τοιχογραφιών πάνω σε μουσαμά από τους σπουδαστές του εργαστηρίου.

Αποτύπωση προσόψεων Νεοκλασικών κτιρίων της Αθήνας

Οι σπουδαστές του εργαστηρίου ύστερα από μελέτη, φωτογράφηση και αποτύπωση διαφόρων προσόψεων στην περιοχή της Πλάκας στο κέντρο της Αθήνας, σχεδίασαν και υπολόγισαν προσόψεις παρουσιάζοντας λεπτομέρειες των κτιρίων χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική του φρέσκο. Το τελικό αποτέλεσμα  θα παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές:

Εργαστήρια Τέχνης Δήμου Κορυδαλλού: 0030 210 4970070 (καθημερινά από τις 18:00 έως 21:00) ή στο c.karydis@gmail.com

Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης Επίκ. Καθηγητής Συντήρησης Έργων Τέχνης

Έναρξη μαθημάτων αρχές Οκτωβρίου 2013.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...