Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

129 - Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα


 
Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα.
Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα.

Στην ανάρτηση 12 - Αντίγραφο του Ιερού Μανδηλίου στο Βατικανό (San Silvestro in Capite) η λειψανοθήκη είχε ασχοληθεί με το αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου που αποθησαυρίζεται στο San Silvestro in Capite στο Βατικανό. Στο τέλος εκείνης της ανάρτησης παρουσιάζονταν άλλα διάσημα αντίγραφα του Αγίου Μανδηλίου ανάμεσα στα οποία και το αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα (Ιταλία) σημειώνοντας επιπλέον ότι το πλαίσιο είναι βυζαντινό, της παλαιολόγειας εποχής, ενώ η εικόνα βυζαντινή του 11ου αιώνα. 'Οποιος αναγνώστης μάλιστα πρόσεχε καλύτερα το πλαίσιο, θα έβλεπε ότι περιμετρικά υπάρχουν δέκα μικρές εικόνες με ελληνικές επιγραφές που διηγούνται την ιστορία του Αγίου Μανδηλίου.

Μετά από αρκετή έρευνα η λειψανοθήκη κατάφερε να βρει και σας παρουσιάζει παρακάτω δέκα λεπτομερείς φωτογραφίες της πρωτότυπης ξύλινης βυζαντινής εικόνας με τις κατασκευαστικές της λεπτομέρειες, αλλά και σε μεγέθυνση άλλες δέκα εικόνες του πλαισίου που αφηγούνται την ιστορία του Αγίου Μανδηλίου μαζί με πλήρη μεταγραφή των ελληνικών τους τίτλων.


Γένοβα, Ιταλία.
Γένοβα, Ιταλία.




Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα αγιογραφήθηκε τον 11ο αιώνα. Το πλαίσιο της εικόνας είναι της παλαιολόγειας εποχής και έγινε τον 14ο αιώνα, ενώ ο δίσκος και η διακόσμηση με τις πολύτιμες πέτρες έγιναν το 1702. Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα δωρήθηκε το 1362 (ή το 1372 ή το 1388, διαφωνούν οι πηγές) από τον Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγο, βυζαντινό αυτοκράτορα (1342-1391) στον Δόγη της Γένοβας Leonardo Montaldo, σε μια προσπάθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα να αποκομίσει στρατιωτική βοήθεια εναντίο ντων Οθωμανών Τούρκων. Από το 1388, το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου αποθησαυρίζεται στην εκκλησία Chiesa di San Bartolomeo degli Armeni, στη Γένοβα της Ιταλίας.


Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες:

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Η αυθεντική αγιογραφία πάνω σε ξύλο λεύκας είναι του 11ου αιώνα. Με ερυθρογραφία τα αρχικά ΙΣ ΧΣ.
Η αυθεντική αγιογραφία πάνω σε ξύλο λεύκας είναι του 11ου αιώνα.
Με ερυθρογραφία τα αρχικά ΙΣ ΧΣ.


Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Η πίσω πλευρά της εικόνας. Με ερυθρογραφία μεγάλος σταυρός που οι άκρες του απολήγουν σε φυτικά κοσμήματα.
Η πίσω πλευρά της εικόνας.
Με ερυθρογραφία μεγάλος σταυρός
που οι άκρες του απολήγουν σε φυτικά κοσμήματα.


Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Το διακοσμητικό πλαίσιο της εικόνας.
Το διακοσμητικό πλαίσιο της εικόνας.

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (κάτω τμήμα).
Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (κάτω τμήμα).


Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (κάτω τμήμα).
Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (κάτω τμήμα).


Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (πάνω τμήμα).
Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου (πάνω τμήμα).

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου.
Λεπτομέρεια της διακόσμησης του πλαισίου.

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: ΤΟ ΑΓΙΟΝ
Επιγραφή: ΤΟ ΑΓΙΟΝ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ
Επιγραφή: ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Η πίσω πλευρά του δίσκου όπου τοποθετήθηκε το βυζαντινό αντίγραφο του Άγιου Μανδηλίου. Κατασκευάστηκε το 1702.
Η πίσω πλευρά του δίσκου όπου τοποθετήθηκε το βυζαντινό αντίγραφο
του Άγιου Μανδηλίου. Κατασκευάστηκε το 1702.
   
Οι εικόνες με την ιστορία του Αγίου Μανδηλίου:
    

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΑΥΓΑΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΑΝΙΑΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩΝ
Επιγραφή: Ο ΑΥΓΑΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΑΝΙΑΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩΝ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΗΣΑΙ
Επιγραφή: Ο ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΗΣΑΙ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: ΝΙΠΤΟΜΕΝΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
Επιγραφή: ΝΙΠΤΟΜΕΝΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟ ΜΑΝΔΥΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩ ΑΝΑΝΙΑ ΔΙΔΟΥΣ
Επιγραφή: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟ ΜΑΝΔΥΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩ ΑΝΑΝΙΑ ΔΙΔΟΥΣ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩ ΑΥΓΑΡΩ ΔΙΑΚΟΜΙΖΩΝ
Επιγραφή: Ο ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩ ΑΥΓΑΡΩ ΔΙΑΚΟΜΙΖΩΝ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΑΥΓΑΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟΝ ΚΑΤΑΛΥΣΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΤΗΣΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Επιγραφή: Ο ΑΥΓΑΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟΝ ΚΑΤΑΛΥΣΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΤΗΣΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΟΥ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΑΝΤΕΙΧΙΖΕΙ
Επιγραφή: Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΟΥ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΑΝΤΕΙΧΙΖΕΙ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΔΙΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
Επιγραφή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟΝ ΔΙΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΝ ΤΩ ΠΥΡΙ ΕΠΙΧΕΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΑΣ ΚΑΤΕΚΑΥΣΕ
Επιγραφή: Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΝ ΤΩ ΠΥΡΙ ΕΠΙΧΕΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΑΣ ΚΑΤΕΚΑΥΣΕ

Το βυζαντινό αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου στη Γένοβα. Επιγραφή: ΤΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ ΚΟΜΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΗ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΙΑΘΗ
Επιγραφή: ΤΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ ΚΟΜΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΗ ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΙΑΘΗ

Υστερόγραφο: Έχει παρατηρηθεί ότι τα δύο αντίγραφα του Αγίου Μανδηλίου, αυτό της Γένοβας και το άλλο του Βατικανού (San Silvestro in Capite) έχουν τόσες ομοιότητες που είναι βέβαιο ότι ακολουθούν πιστά ένα κοινό πρότυπο, πιθανότατα αυτό του αυθεντικού Αγίου Μανδηλίου (το Μανδήλιο της Έδεσσας) , που όμως χάθηκε στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης από την εκκλησία Sainte-Chapelle του Παρισιού, όπου βρισκόταν μετά τη δήωση των ιερών κειμηλίων της Θεοτόκου του Φάρου από τους λατίνους σταυροφόρους της Δ΄ λατινικής σταυροφορίας και την αγορά τους από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας έναντι ενός αμύθητου ποσού.


Το αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου της Γένοβας (αριστερά) και του Βατικανού (αριστερά). Τό πρόσωπο του Χριστού και στις δύο εικόνες έχει επεξεργαστεί για να γίνει πιο ορατό. Η ομοιότητα των δύο μορφών είναι εντυπωσιακή.     Το αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου της Γένοβας (αριστερά) και του Βατικανού (αριστερά). Τό πρόσωπο του Χριστού και στις δύο εικόνες έχει επεξεργαστεί για να γίνει πιο ορατό. Η ομοιότητα των δύο μορφών είναι εντυπωσιακή.

   

Το αντίγραφο του Αγίου Μανδηλίου της Γένοβας (αριστερά) και του Βατικανού (αριστερά). Τό πρόσωπο του Χριστού και στις δύο εικόνες έχει επεξεργαστεί για να γίνει πιο ορατό. Η ομοιότητα των δύο μορφών είναι εντυπωσιακή.

Για τους Βυζαντινούς το Άγιο Μανδήλιο (το Μανδήλιο της Έδεσσας) ήταν η κατεξοχήν απτή απόδειξη της σάρκωσης του Λόγου. Έτσι, η αναπαράσταση του, πλην των άλλων που μπορούσε να σημαίνει, χρησίμευε και ως σύμβολο του μυστηρίου αυτού. Συνιστούσε το πιο αδιάσειστο, απτό, τεκμήριο της θείας ενανθρώπισης.

 
Εικόνα του Αγίου Μανδηλίου από τον Κρητικό αγιογράφο Εμμανουήλ Τζάνε.  Ιδιοκτησία της Ελισάβετ Β΄και του Βασιλικού Οίκου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εικόνα του Αγίου Μανδηλίου από τον Κρητικό αγιογράφο Εμμανουήλ Τζάνε.
Ιδιοκτησία της Ελισάβετ Β΄και του Βασιλικού Οίκου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πνευματικά δικαιώματα της εικόνας: Royal Collection Trust / © HM Queen Elizabeth II 2013.

Σχετικές αναρτήσεις:
  
12 - Αντίγραφο του Ιερού Μανδηλίου στο Βατικανό (San Silvestro in Capite)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...