Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

101 - Εκκλησιαστικά αντικείμενα στο παγκόσμιο διαδίκτυο (BEWEB)


Βυζαντινή λειψανοθήκη του 11ου-12ου αιώνα με το αριστερό χέρι της Αγίας 'Αννας που το κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Γένοβας.
Βυζαντινή λειψανοθήκη του 11ου-12ου αιώνα με το αριστερό χέρι της Αγίας 'Αννας
που το κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Γένοβας.

Τα εκκλησιαστικά αντικείμενα στο παγκόσμιο διαδίκτυο είναι μία πρωτοβουλία των Ιταλικών Καθολικών Επισκοπών να ψηφιοποιήσουν τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που κατέχουν και να τα κάνουν προσιτά στο ευρύτερο κοινό μέσω του παγκόσμιου διαδικτύου.


Η διαδικτυακή πύλη BeWeB.
Η διαδικτυακή πύλη BeWeB.


Για αυτό το σκοπό έχουν δημιουργήσει μία διαδικτυακή πύλη (portal) με την επωνυμία BEWEB (= beni ecclesiastici in web). Σύμφωνα με το BEWEB, υπάρχουν ήδη 3.489.703 εγγραφές στη βάση δεδομένων, εκ των οποίων οι 1.800.972 εγγραφές είναι οριστικές, ενώ άλλες 1.688.731 εγγραφές βρίσκονται στη διαδικασία συμπλήρωσης και οριστικής καταγραφής. Οι εγγραφές βεβαίως αφορούν αντικείμενα που κατέχουν οι Ιταλικές Επισκοπές και αφορούν αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική σημασία. Σε αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνονται και οι κάθε είδους λειψανοθήκες και σταυροθήκες.


Η διαδικτυακή πύλη BeWeB.
Η διαδικτυακή πύλη BeWeB.

Η πρωτοβουλία είναι άξια επιβράβευσης και η λειψανοθήκη κάνει συστηματική χρήση της βάσης δεδομένων της BEWEB παρόλο που είναι σχετικά δύχρηστη. Για παράδειγμα η αναζήτηση δουλεύει μόνο στα ιταλικά και οι φωτογραφίες είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης. Παρόλα αυτά όμως η αναζήτηση επιστρέφει πολλές φορές ...εκπλήξεις.
 
Η αναζήτηση της BeWeB.
Η αναζήτηση της BeWeB.


Για παράδειγμα, αναζητώντας τον όρο reliquiario sant' anna (λειψανοθήκη Αγία Άννα), η BEWEB επέστρεψε 180 εγγραφές (βλέπουμε παρακάτω ένα μικρό δείγμα).

 

Αποτελέσματα αναζήτησης της BeWeB.
Αποτελέσματα αναζήτησης της BeWeB.

Μία πρώτη εξέταση δείχνει ότι η πλειονότητα των εγγραφών αφορά οστέινα μικροτεμάχια του λειψάνου της Αγίας Άννας, εκτός της κάρας της Αγίας Άννας που κατέχει η εκκλησία Σαν Σαλβαδόρ της Βενετίας.

Ανάμεσα στις εγγραφές βρήκαμε και μία άλλη κάρα της Αγίας Άννας (Reliquiario del capo di Sant'Anna) σε ωραιότατη λειψανοθήκη του 17ου αιώνα που την κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Μπολόνιας.


Λειψανοθήκη του 17ου αιώνα με κάρα (;) της Αγίας Άννας που την κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Μπολόνιας.
Λειψανοθήκη του 17ου αιώνα με κάρα (;) της Αγίας Άννας
που την κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Μπολόνιας.
 
Αλλά και βυζαντινή λειψανοθήκη του 11ου-12ου αιώνα με το αριστερό χέρι της Αγίας 'Αννας που το κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Γένοβας (άγνωστη στον γράφοντα).


Βυζαντινή λειψανοθήκη του 11ου-12ου αιώνα με το αριστερό χέρι της Αγίας 'Αννας που το κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Γένοβας.
Βυζαντινή λειψανοθήκη του 11ου-12ου αιώνα
με το αριστερό χέρι της Αγίας 'Αννας
που το κατέχει η Αρχιεπισκοπή της Γένοβας.
 

Σχετικές αναρτήσεις: 

82 - Τίμιο Ξύλο από τη Γαλλία (πρώτο μέρος) <αφορά αποτελέσματα αναζήτησης της βάσης δεδομένων Palissy του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού>Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...