Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

102 - Καθημερινά θαύματα - τα μεξικάνικα ex-votosex-voto
Μεξικάνικο ex-voto του 1942. Δύο γυναίκες θα γλυτώσουν τελικά από απόπειρα ληστείας εναντίον τους
και θα αφιερώσουν αυτό το ex-voto στην Παρθένο, ως δείγμα ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης.

Τα μεξικάνικα ex-votos  είναι αναθήματα πιστών σε έναν άγιο ή αγία ή ακόμα και στον Θεό. Ένα ex-voto (από τα λατινικά που θα πει "εξ όρκου") δημιουργείται όταν οι προσευχές ενός ατόμου για ένα θαύμα εισακούονται. Μετά την πραγματοποίηση του θαύματος, ο ιδιώτης θα αναθέσει σε έναν τοπικό καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν μικρό πίνακα, σε καμβά ή συνήθως σε λαμαρίνα (κασσίτερο), που θα αναρτηθεί στην τοπική εκκλησία ως δημόσια μαρτυρία ευγνωμοσύνης, πίστης και αφοσίωσης. 


ex-voto
Μεξικάνικο ex-voto του 1948. Σωτηρία μετά από πέσιμο από ψηλή σκάλα.


Τα ex-votos αποτελούνται συνήθως από τρία βασικά στοιχεία: την εικονογραφική αφήγηση του θαύματος, τον επικληθέντα άγιο, συνήθως να υπερίπταται μέσα σε σύννεφα, με την χάρη του οποίου το θαύμα επιτελέστηκε, και την περιγραφή του θαύματος με λέξεις, συνήθως στο κάτω μέρος του ex-voto, με τις οποίες δηλώνεται η ευγνωμοσύνη και η αφοσίωση του πιστού στον άγιο. Παραλλαγές αυτού του μοτίβου υπάρχουν πολλές, αλλά τα κεντρικά στοιχεία παραμένουν τα ίδια.


ex-voto
Αυστριακό ex-voto του 1767. Σωτηρία μετά από πέσιμο από ψηλή σκάλα.

Ξεκίνησαν από την Ιταλία τον 15ο αιώνα, ως μία στατική εικόνα ενός αγίου ή αγίας, αλλά γρήγορα θα λάβουν τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά που συναντώνται σήμερα, δηλαδή την εικονογραφική περιγραφή του θαύματος. Θα επεκταθούν σταδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως τον 16ο αιώνα, και διαμέσου της Ισπανίας θα περάσουν στη Λατινική και Νότια Αμερική, όπου θα βρουν μεγάλη διάδοση και θα αποκτήσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση έντονων χρωμάτων και μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα στην εικονογράφηση του θέματος (Ναΐφ).


ex-voto
Σωτηρία παιδιού από αρρώστια.

Τα ex-votos δεν είναι μόνο σύμβολα πίστης και αφοσίωσης, αλλά ταυτόχρονα και ιστορικές μαρτυρίες της καθημερινής ζωής των προηγούμενων αιώνων ή ακόμα και αντικείμενα τέχνης, στην περίπτωση που δημιουργήθηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα η Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo).

Σήμερα τα μουσεία της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής σχηματίζουν συλλογές από ex-votos και πολύ συχνά πραγματοποιούν εκθέσεις με αυτό το αντικείμενο, αλλά και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν ex-votos (ακόμα και χωρίς χριστιανικό περιεχόμενο) και τα αφήνουν κρυφά σε διάφορες εκκλησίες και παρεκκλήσια.
Ας δούμε τώρα μερικά παραδείγματα που αφορούν: προβλήματα στο σπίτι, προβλήματα από εισβολή ζώων στο σπίτι, εκνευρισμός από ζώα στο σπίτι, προβλήματα με ζώα έξω από το σπίτι, πολυφαγία, βία από συνανθρώπους, ατυχήματα, ιατρικά και μερικά σύγχρονα.


 

Προβλήματα στο σπίτι:ex-voto

ex-voto

ex-voto


Προβλήματα από εισβολή ζώων στο σπίτι:ex-voto

ex-voto


Εκνευρισμός από ζώα στο σπίτι: ex-voto

 ex-voto

ex-voto


Προβλήματα με ζώα έξω από το σπίτι:ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto


Πολυφαγία:ex-voto


Βία από συνανθρώπους:ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto


Και δύο ιταλικά:ex-voto

ex-votoΑτυχήματα:ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto

ex-voto


Ιατρικά (είναι βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία, αλλά εδώ αναρτώ μόνο λίγα δείγματα):ex-voto

ex-voto

ex-voto


Σύγχρονα (καλλιτεχνών):ex-voto

ex-voto
Μετάφραση: Η συναισθηματική μου ζωή ήταν ένα χάος. Ήμουν πολύ λυπημένη και ένοιωθα άσχημα. Τότε ο θείος μου μού έδωσε το παλιό του τζιπ. Ευχαριστώ την Παρθένο της Γουαδελούπης που το έκσνε αυτό, γιατί τώρα με τον ήλιο στο πρόσωπό μου και τον άνεμο στα μαλλιά μου, η κατάθλιψή μου εξαφανίστηκε και η ταχύτητα με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη και ευτυχισμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...