Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

229 - Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή


 Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η σπάνια ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη του 14ου αι. με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή.


Αυτό το μικρό ζωγραφισμένο ξύλινο κιβώτιο του 14ου αιώνα (23,5 × 9,9 × 9 εκ.) που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη δείχνει στις μακριές πλευρές του τέσσερις σκηνές από τη ζωή και το θάνατο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η εικονογραφική αφήγηση αρχίζει με την ανακοίνωση της γέννησης του Ιωάννη στον Ζαχαρία, τη γέννηση του Ιωάννη και το πρώτο του μπάνιο, ενώ αριστερότερα ο πατέρας του γράφει το όνομα του γιου του σε ένα πινάκιο. Η δεύτερη σκηνή εικονογραφεί την επίσκεψη της Θεοτόκου στην Ελισάβετ, η τρίτη την βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη με τρεις αγγέλους να σεβίζουν και η τέταρτη την σύλληψη και την εκτέλεση του Ιωάννη με αποκεφαλισμό.

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι το ζωγραφισμένο αυτό ξύλινο κιβώτιο χρησιμοποιήθηκε ως λειψανοθήκη για λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που σήμερα λανθάνουν. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, Οχάιο, ΗΠΑ (Cleveland Museum of Art).

Πηγή: Cleveland Museum of Art

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:
 Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/
 Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/ Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/ Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/ Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/ Ξύλινη βυζαντινή λειψανοθήκη με σκηνές από τον βίο του Ιωάννη του Βαπτιστή http://leipsanothiki.blogspot.be/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...