Το υπερμέγεθες επίχρυσο άγαλμα της Αγίας Άννας στην κορυφή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Αγίας Άννας στην πόλη Apt της Προβηγκίας σε στάση ευλογίας και προστασίας. |
Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο της πόλης Apt στην Προβηγκία είναι ο ρωμαιοκαθολικός ναός της αφιερωμένος στην Αγία Άννα (άλλοτε ο Καθεδρικός της πόλης). Άρχιζε να κτίζεται το 1056, πάνω σε έναν πολύ παλαιότερο ναό, αλλά τελείωσε μόλις το δεύτερο μισό του 17ου αι.
Ο ρωμαιοκαθολικός ναός της Αγίας Άννας στην πόλη Apt της Προβηγκίας. Στην κορυφή του ναού το επίχρυσο άγαλμα της Αγίας Άννας. |
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Προβηγκία εκχριστιανίστηκε από τους Αγίους Λάζαρο, τον τετραήμερο, τις αδελφές του Μαρία (: οι ρωμαιοκαθολικοί την ταυτίζουν με την Μαρία την Μαγδαληνή) και Μάρθα της Βηθανίας, την Σαλώμη την Μυροφόρο, την Μαρία την του Ιακώβου, και τη συνοδεία τους. Αυτοί είχαν εγκαταλείψει την Παλαιστίνη και κατέφυγαν στην Γαλατία. Μαζί τους είχαν και το ιερό σκήνωμα της Αγίας Άννας, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η πόλη Apt της Προβηγκίας. |
Διαβάστε περισσότερα
Το σκήνωμα παρέδωσαν στον Άγιο Auspicius, ο οποίος ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Apt. Σε μικρή εκκλησία που είχε κτίσει ο Άγιος Auspicius, που αργότερα θα γίνει ο Καθεδρικός της Apt, το σκήνωμα κρύφτηκε σε υπόγεια κρύπτη.
Κρύπτη του 12ου αι. Ρωμαιοκαθολικός ναός της Αγίας Άννας στην πόλη Apt της Προβηγκίας. |
Θα παραμείνει εκεί για πολύ καιρό κρυμμένο, θα ξεχαστεί, αλλά τελικά θα ξαναβρεθεί θαυματουργικά, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, και μάλιστα δύο φορές. Από τον 13ο αι. και μετά, το σκήνωμα της Αγίας Άννας εμφανίζεται στις ιστορικές πηγές. Η Apt θα γίνει μεγάλο θρησκευτικό και προσκυνηματικό κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού, ενώ ο Καθεδρικός της Αγίας Άννας θα τροφοδοτεί με λείψανα της Αγίας Άννας ηγεμόνες, Πάπες, ευγενείς, εκκλησίες κτλ. σε διάφορα μέρη της Δυτικής Ευρώπης.
Από το σκήνωμα εκείνο της Αγίας Άννας, μικροτεμάχια λειψάνου μόνο σώζονται σήμερα στην Apt. Στη λειψανοθήκη της Αγίας Άννας υπάρχουν δύο μικροί σάκοι με μικρά οστά, πολύ μικρό μέρος της κάρας και το κάτω μέρος της γνάθου της.
Η λειψανοθήκη της Αγίας Άννας. Περιέχει διάφορα μικρά οστά, μικρό τμήμα της κάρας και τμήμα της κάτω γνάθου. |
Το μαφόριο της Αγίας Άννας
Μαζί με τα υποτιθέμενα λείψανα της Αγίας Άννας, αποθησαυρίζεται και ένα εξαιρετικό δείγμα της φατιμιδικής κλωστοϋφαντουργίας, μέρος του ρουχισμού κάποτε ενός χαλίφη, αλλά από τον 12ο αιώνα και μετά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, 'λατρευόταν' ως ένα χριστιανικό θαυματουργό κειμήλιο, το πέπλο ή μαφόριο της Αγίας Άννας, μητέρας της Θεομήτορος.
Το μαφόριο της Αγίας Άννας. Για αιώνες πιστευόταν αυθεντικό, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικό δείγμα της φατιμιδικής κλωστοϋφαντουργίας με κεντημένα ρητά από το Κοράνι σε κουφική γραφή! |
Το κειμήλιο που έχει διαστάσεις 310 εκ μήκος και 152 εκ πλάτος, είναι ένα ύφασμα από λινό που έχει τρεις λωρίδες από τάπητα υφασμένες με πολύχρωμο μετάξι και χρυσοκλωστή. Στη μεσαία λωρίδα υπάρχουν τρία μετάλλια στα οποία ανευρίσκονται δύο επιγραφές με αρχαία κουφικά γράμματα που δοξάζουν τον χαλίφη αλ-Μουσταλί (1074–1101), αλλά και τον βεζύρη αλ-Αφντάλ (διαβάστε στη βάση δεδομένων Quantara της Mεσογειακής Kληρονομιάς τις επιγραφές του υφάσματος σε μετάφραση εδώ). Το υφαντό, σύμφωνα με τις επιγραφές, κατασκευάστηκε στη Damietta της Αιγύπτου το 1096–97.
Το υποτιθέμενο μαφόριο της Αγίας Άννας πρέπει να έφτασε στην Apt της Προβηγκίας μετά την κατάληψη της Αντιόχειας, κατά την πρώτη Σταυροφορία (1096-1099), ίσως μαζί με τον λόρδο της Apt ή τον τοπικό επίσκοπο της πόλης που είναι γνωστό πως πήραν μέρος σε αυτήν. Θα τοποθετηθεί σε γυάλινη λειψανοθήκη και κάθε χρόνο θα τιμάται με λιτανείες και άλλες τελετές. Στα μέσα του 19ου αιώνα θα αποκρυπτογραφηθούν για πρώτη φορά οι αραβικές επιγραφές και το προσκύνημα θα σταματήσει. Η μεταγραφή των επιγραφών θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά στις αρχές του 20ου αιώνα.
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου