Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

577 - Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας

Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η Ιερή Άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.
Ρωμαιοκαθολικός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης, Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία.


Το 1238, ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού, ένα βυζαντινό κειμήλιο, αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο Θ΄ ή Άγιο Λουδοβίκο (25 Απριλίου 1214 - 25 Αυγούστου 1270), βασιλιά της Γαλλίας (1226-1270). 

Η αγορά έγινε προκειμένου να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως το μεγαλύτερο χριστιανικό κέντρο του κόσμου, μετά την πτώση της  βυζαντινής Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Ο Ακάνθινος Στέφανος πουλήθηκε από τον Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνο Β΄ ντε Κουρτεναί, μακρινού ξαδέλφου του Λουδοβίκου Θ΄,  για το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 135.000 λιβρών χρυσού. 

Ο Ακάνθινος Στέφανος ήταν από εκεί και πέρα στενά συνδεδεμένος με τη γαλλική βασιλική οικογένεια. Ο Λουδοβίκος Θ΄ αποσπούσε αγκάθια από τον Ακάνθινο Στέφανο και τα έστελνε σε άλλους ηγεμόνες ή ευγενείς ως δώρα. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε επίσης με τους διάδοχους βασιλείς της Γαλλίας. Έτσι οι άκανθες του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τις σχέσεις και την επιρροή της γαλλικής μοναρχίας.


Το Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία. https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία.


Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:




Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Η Ιερή Άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.  Η εκπληκτική λειψανοθήκη είναι έργο του κοσμηματοποιού Thomas-Joseph Armand-Calliat. Κάτω από την άκανθα το αφιερωτικό ιδιόχειρο σημείωμα στα λατινικά του Λουδοβίκου Θ'', βασιλέα της Γαλλίας και αγοραστή του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού από τον Λατίνο Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.
Ρωμαιοκαθολικός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης, Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία.


Μία άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο, περίπου 2 εκ. σε μήκος, δωρήθηκε από τον Λουδοβίκο Θ΄ στον Καθεδρικό Ναό του Puy-en-Velay. Η άκανθα συνοδευόταν από ιδιόχειρο αφιερωτικό σημείωμα σε περγαμηνή γραμμένο στα λατινικά:

«Λουδοβίκος, χάριτι Θεού, βασιλεύς Γαλλίας, εις τους αγαπητούς μοι κοσμήτοραν και  επιτρόπους του Puy, χαίρετε και αγαλλιάσθε. Δια του παρόντος σας δηλοποιούμε ότι κατά την ιδίαν ημέραν οπού ελάβομεν τον Ακάνθινον Στέφανον εκ της Κωνσταντινουπόλεως, όστις είχεν τοποθετηθεί εις την σεπτήν κεφαλήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κατά την ώραν του Πάθους Του, αποσπάσαμεν μίαν άκανθαν εκ του ιδίου αυτού Ακανθίνου Στεφάνου και την εχορηγήσαμεν εις τον ακριβόν μας και πιστόν Bernard, τον επίσκοπον υμών, ως σημείον υψηλής εκτιμήσεως εις την εκκλησίαν υμών, όπου η λατρεία της υπερευλογημένης Παρθένου χαίρει τοσαύτης υψηλοτάτης τιμής. Εγγράφη εις το Sens κατά τον Αύγουστον του σωτηρίου έτους 1239.»



Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Το αφιερωτικό ιδιόχειρο σημείωμα του Λουδοβίκου Θ'', βασιλέα της Γαλλίας προς τον επίσκοπο Bernard.
Στην τέταρτη γραμμή η λέξη Κωνσταντινούπολη στα λατινικά.


Η άκανθα βρισκόταν στον Καθεδρικό Ναό του Puy-en-Velay μέχρι την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Με τις ταραχές της Επανάστασης και με το φόβο της καταστροφής της, κάποιος Borrie, ιερέας του ναού, θα την κρύψει μαζί με την περγαμηνή του Λουδοβίκου Θ΄ και θα τις μεταφέρει στο Σαιντ-Ετιέν (Saint-Étienne).

Σήμερα αποθησαυρίζεται στον νεοβυζαντινό ναό της Παναγίας Επίσκεψης του Σαιντ-Ετιέν στο παρεκκλήσι Magnificat (: από Magnificat anima mea Dominum = Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον)

Ο διάσημος Γάλλος κοσμηματοποιός Thomas-Joseph Armand-Calliat (1822 - 1901) έφτιαξε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα την εκπληκτική λειψανοθήκη της ιερής άκανθας.



Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Ο νεοβυζαντινός ναό της Παναγίας Επίσκεψης του Σαιντ-Ετιέν.
Μιμείται τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας που με τη σειρά του
μιμείται τον Ναό των Δώδεκα Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης.


Ιερή Άκανθα στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας https://leipsanothiki.blogspot.com/
Στο ίδιο παρεκκλήσι με την Ιερή Άκανθα υπάρχει και 'Η Αποκαθήλωση"
(1856), έργο του Theodore Chasseriau, που απεικονίζει με ενδιαφέρουσα
ρομαντική θεατρικότητα την Παναγία να βγάζει η ίδια τον Ακάνθινο
Στέφανο από το κεφάλι του Χριστού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...