Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

278 - Το ιερό λείψανο του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου, προστάτου και εφόρου της νήσου των ΑντικυθήρωνΜε την τέλεση μιας λαμπρής και συνάμα κατανυκτικής αγρυπνίας, που συγκίνησε όλους τους παρισταμένους και κυρίως τους Αντικυθηρίους, ξεκίνησε και επίσημα η προσκύνησις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, του εν Κυζίκω επί Δεκίου μαρτυρήσαντος, που προσφάτως αποκτήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Τον Πολιούχο της νήσου των Αντικυθήρων τίμησαν οι Αντικυθήριοι, Κυθήριοι και πλήθος ευλαβών Χριστιανών του Λεκανοπεδίου το εσπέρας της Τετάρτης 26/2 στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς (Καστέλας), όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ με πλειάδα Ιερομονάχων και Πρεσβυτέρων από τα Κύθηρα, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Η αγρυπνία ξεκίνησε με την τέλεση του Αποδείπνου, των Χαιρετισμών και του Πανηγυρικού Εσπερινού, συνεχίστηκε με τον Όρθρο και ολοκληρώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Εψάλλη ολόκληρη η εορτάσιμη Ακολουθία του Αγίου Μύρωνος που προσφάτως διορθώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο. Προ του πέρατος του Όρθρου οι δεκάδες πιστοί προσκύνησαν με ευλάβεια το άγιο λείψανο του «ευωδιάζοντος και μυρίζοντος τα πρόσωπα των προσκυνητών» Αγίου Μύρωνος και εχρίσθησαν με το έλαιον εκ της κανδήλας του Αγίου. Έψαλε πανηγυρικά και μελωδικότατα η πολυμελής χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» με Χοράρχη τον φιλο-Αντικυθήριο Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που από το έτος 2000 ανελλιπώς ψάλει στην εορτή του Αγίου στα Αντικύθηρα κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου.

Το ευωδιάζον απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Μύρωνος δωρήθηκε ευγενώς στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών «Ο Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής» και τον Διευθυντή αυτού Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου, ο οποίος έσπευσε να δώσει αυτή τη μεγίστη χαρά στην τοπική μας Εκκλησία και ιδίως στο νησί των Αντικυθήρων, όπου το άγιο λείψανο θα τοποθετηθεί μονίμως στο ναό του Αγίου προς πνευματική και ηθική ενίσχυση και βοήθεια των κατοίκων του. Σχετικώς ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο ιστορικό της παράδοσης του Αγίου Λειψάνου στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και στον αθλητικό και μαρτυρικό βίο του Αγίου, ενώ ευχαρίστησε θερμότατα τόσο τον επιχώριο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τη φιλοξενία στην Επαρχία του, όσο και τον Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου για αυτή τη συγκινητική χειρονομία του προς την ακριτική μας προς Νότον Ιερά Μητρόπολη και το νησί των Αντικυθήρων.

 


Το Άγιο Λείψανο ευπρεπίσθηκε από την γερόντισσα και τις αδελφές της σεβασμίας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών και έχει τοποθετηθεί προσωρινώς σε αργυρή λειψανοθήκη μέχρι την ολοκλήρωση της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης που ήδη κατασκευάζεται με δωρεές ευλαβών Αντικυθηρίων και φιλο-Αντικυθηρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η λειψανοθήκη θα περιλαμβάνει περιμετρικά σειρά παραστάσεων από τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Μύρωνος και θα αποτελεί – μαζί με την ευρεθείσα στη νήσο Θαυματουργό του Εικόνα – το πολύτιμον ανά τους αιώνας θησαύρισμα των Αντικυθήρων και των κατοίκων τους και την ιερά ασπίδα της νήσου έναντι κάθε κινδύνου και απειλής.

Το Άγιο Λείψανο θα μεταφερθεί στα Κύθηρα όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και θα μετακομισθεί με τιμές στη νήσο των Αντικυθήρων όπου και θα τοποθετηθεί μονίμως στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος, στο μοναδικό μέρος του Ορθόδοξου κόσμου όπου ο Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς τιμάται πανδήμως ως πολιούχος, προστάτης και έφορος.
  Ευχόμαστε η μόνιμη παρουσία του Αγίου Λειψάνου στο νησί των Αντικυθήρων να συντελέσει και στην αναβίωση του μοναχισμού στην παλαιότατη Ιερά Μονή του Αγίου Μύρωνος και στη γενικότερη ηθική και υλική στήριξη του νησιού και των ευλαβών κατοίκων του. 

Κείμενο: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφίες: Διονύσης Ανδρόνικος - Στράτος Χαρχαλάκης

Σχετικές αναρτήσεις: 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...