Κυριακή 14 Απριλίου 2013

77 - Ανοιχτή πρόσβαση στα βιβλία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης


Το κεντρικό μέρος του στέμματος του Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου. Βρίσκεται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Το κεντρικό μέρος του στέμματος του Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου.
Αποθησαυρίζεται στο Εθνικό Μουσείο, Βουδαπέστη, Ουγγαρία.



Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως Met) έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή πύλη με τίτλο MetPublications, η οποία προσφέρει σταδιακά πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση σε όλα σχεδόν τα βιβλία, δελτία, και περιοδικά, δημοσιευμένα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης από το 1870 μέχρι και σήμερα. Αυτή η ενέργεια του μουσείου είναι εξαιρετικά αξιέπαινη, αφού προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση σε ανθρώπους που πιθανόν ούτε μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο ούτε έχουν τα μέσα για να αγοράσουν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα βιβλία και τους καταλόγους των μουσειακών εκθέσεων.


Η διαδικτυακή παρουσία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Η διαδικτυακή παρουσία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.


Από τις πολλές πηγές που μπορείτε τώρα να εξερευνήσετε στη διαδικτυακή πύλη, υπάρχει μία που νομίζω πρέπει να επισημανθεί: η MetPublications προσφέρει τώρα πρόσβαση σε 370 εξαντλημένους καταλόγους τέχνης από προηγούμενες εκθέσεις του μουσείου. Μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία σε απευθείας σύνδεση ή να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF. Αν και πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι τα αρχεία PDF παίρνουν κάποιο χρόνο να κατέβουν και για αυτό πρέπει να είστε υπομονετικοί. Επίσης είναι τέτοιας μορφής που δεν μπορείτε να αντιγράψετε το κείμενο χωρίς πρώτα να το μετατρέψετε με ένα πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR).
 

MetPublications, η διαδικτυακή πύλη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.
MetPublications, η διαδικτυακή πύλη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.


Ανάμεσα στα βιβλία και στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν και αρκετά που αφορούν το Βυζάντιο και τη Μεσαιωνική Ευρώπη και τέχνη. Τέσσερα από αυτά είναι διαθέσιμα και από τη λειψανοθήκη σε αυτήν εδώ την ανάρτηση (scribd) για να κατεβαίνουν ευκολότερα, αλλά και ως δείγμα του τι μπορεί να βρει κανείς εκεί.












Πηγές:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...