Το κειμήλιο του αίματος του Χριστού της Santa Maria Gloriosa dei Frari, στη Βενετία |
Στην ανάρτηση της ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗΣ: 61 - Το άχραντο αίμα του Χριστού στη Βενετία είχαμε περιγράψει μία λειψανοθήκη που περιείχε σταγόνες αίματος του Χριστού εντός μύρου, αλόης και άλλων αρωμάτων. Το μύρο υποτίθεται ότι ήταν της Μαρίας Μαγδαληνής, η οποία μύρωσε το σώμα του Χριστού μαζί με τον Ιωσήφ της Αριμαθείας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σώματος του Χριστού για τη ταφή του (πρβλ κατά Ιωάννην, 19, 39-40).
Μετὰ δὲ ταῦτα ἠρώτησε τὸν Πιλᾶτον Ἰωσὴφ ὁ ἀπὸ Ἀριμαθαίας, ὢν μαθητὴς τοῦ Ἰησοῦ, κεκρυμμένος δὲ διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων, ἵνα ἄρῃ τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ· καὶ ἐπέτρεψεν ὁ Πιλᾶτος. ἦλθεν οὖν καὶ ἦρε τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ. ἦλθε δὲ καὶ Νικόδημος ὁ ἐλθὼν πρὸς τὸν Ἰησοῦν νυκτὸς τὸ πρῶτον, φέρων μῖγμα σμύρνης καὶ ἀλόης ὡς λίτρας ἑκατόν. ἔλαβον οὖν τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ καὶ ἔδησαν αὐτὸ ἐν ὀθονίοις μετὰ τῶν ἀρωμάτων, καθὼς ἔθος ἐστὶ τοῖς Ἰουδαίοις ἐνταφιάζειν.
Βέβαια, ο ευαγγελιστής Ιωάννης δεν αναφέρει την Μαρία Μαγδαληνή, αλλά τον Νικόδημο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:
Υποτίθεται ότι υπόλοιπο αυτού του μύρου, στο οποίο είχαν ανακατευθεί μερικές σταγόνες αίματος του Χριστού, επέζησε του πανδαμάτορα χρόνου και βρισκόταν σε κάποια εκκλησία του Μεγάλου Παλατίου των βυζαντινών αυτοκρατόρων αφιερωμένης στην Αγία Χριστίνα την Μεγαλομάρτυρα, της οποίας το αδιάφθορο σκήνωμα (εκλάπη το 1252 από την Κωνσταντινούπολη) βρίσκεται σήμερα στον ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου Βενετίας.
Αυτό το κειμήλιο του αίματος του Χριστού αγοράστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1479, ίσως με τη μεσολάβηση Οθωμανών, από τον Βενετό ναύαρχο και διοικητή του βενετικού στόλου Μελχιόρε Τρεβιζάν (Melchiorre Trevisan, Βενετία, 1434 – Κεφαλονιά, 7 Ιουλίου 1500) , ο οποίος το δώρησε, το 1480, στους Φραγκισκανούς μοναχούς της Βενετίας.
Σύμφωνα τώρα με τους νέους ιδιοκτήτες του,
το λείψανο του αίματος του Χριστού μεταφερόταν την Μεγάλη Πέμπτη σε πομπή, με
τη συνοδεία του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχη, από την εκκλησία της Αγίας
Χριστίνας στην Αγία Σοφία, για να εκτεθεί στο κοινό την Μεγάλη Παρασκευή. Αυτή όμως
η πληροφορία δεν μαρτυρείται από καμία βυζαντινή ιστορική πηγή, ενώ η εκκλησία της
Αγίας Χριστίνας με την οποία το λείψανο του αίματος υποτίθεται ότι συνδεόταν ήταν
ένα σχετικά ασήμαντο καθίδρυμα για να έχει ένα τόσο σημαντικό κειμήλιο.
Το κειμήλιο του αίματος του Χριστού της Santa Maria Gloriosa dei Frari, στη Βενετία |
Οι Φραγκισκανοί μοναχοί της Βενετίας το τοποθέτησαν στον ρωμαιοκαθολικό ναό Santa Maria Gloriosa dei Frari, στο παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ, και δεδομένης της βυζαντινής προέλευσής του, το ενσωμάτωσαν στις δικές του πασχαλινές λιτανείες. Για να εκτίθεται καλύτερα κατά τη διάρκεια των τελετών και λιτανειών, οι Φραγκισκανοί μοναχοί παρήγγειλαν, το 1485, ένα χρυσεπάργυρο πλαίσιο λειψανοθήκη σε γνωστό χρυσοχόο της εποχής: τον Evangelista Vidulić από την Ζαντάρ. Το χρυσεπάργυρο αυτό πλαίσιο λειψανοθήκη επιβιώνει μέχρι σήμερα και μπορεί να το δει κανείς στον βωμό των λειψάνων, στο σκευοφυλάκειο της Santa Maria Gloriosa dei Frari, στη Βενετία.
Ο βωμός των λειψάνων. Ακριβώς στη μέση το πλαίσιο λειψανοθήκη του Evangelista Vidulić, χωρίς το κειμήλιο του αίματος του Χριστού. |
Το κειμήλιο του αίματος του Χριστού βρίσκεται σε μία γυάλινη αμπούλα, η οποία βρισκόταν σε μία υποστηρικτική λειψανοθήκη, η οποία όμως δεν υπάρχει πια. Η υποστηρικτική σήμερα χρυσεπάργυρη λειψανοθήκη είναι του 1681. Αυτή τοποθετείται στο πλαίσιο λειψανοθήκη του Evangelista Vidulić, όταν χρειάζεται να σηκώνεται ψηλά, κατά τη διάρκεια των λιτανειών, για να γίνεται ορατό από όλους, το κειμήλιο του αίματος του Χριστού.
Το κειμήλιο του αίματος του Χριστού της Santa Maria Gloriosa dei Frari, στη Βενετία |
Η λειψανοθήκη πλαίσιο του Evangelista Vidulić από την πίσω πλευρά. (© D. Cooper and J. Allen, by courtesy of the Curia Patriarcale di Venezia) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου