Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

37 - Λειψανοθήκη με δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού

Λειψανοθήκη με δόντι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Λειψανοθήκη με δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.
Ανήκει σήμερα στο Art Institute of Chicago.


Η Λειψανοθήκη με το δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού βρίσκεται σήμερα στην κατοχή του Art Institute of Chicago μετά από αγορά το 1931. Αρχικά βρισκόταν στον θησαυρό του Καθεδρικού ναού του Αγίου Βλασίου της πόλης Brunswick της Γερμανίας τουλάχιστον από το 1482, αφού εμφανίζεται σε απογραφή λειψάνων του ναού. Ο ναός του Αγίου Βλασίου ήταν επίσης αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Προδρόμο.Λειψανοθήκη με δόντι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Η ορεία κρύσταλλος με το δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Το δόντι είναι τυλιγμένο σε καφέ λινό ύφασμα που διακρίνεται καθαρά.

Η λειψανοθήκη είναι κατασκευασμένη από ορεία κρύσταλλο του 1000 περίπου και προέρχεται από το Κάιρο της Αιγύπτου [που βρισκόταν τότε κάτω από τη Μουσουλμανική σιιτική δυναστεία των Φατιμίδων (909-1171)] και αρχικά περιείχε αρωματισμένο έλαιο. Η μεταλλοτεχνία από επίχρυσο ασήμι είναι του 1375/1400 και προέρχεται από σαξωνικό εργαστήριο της Δυτικής Ευρώπης. Διαστάσεις: 45,1 εκατοστά.

Πηγές:
   

Λειψανοθήκη με δόντι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Η λειψανοθήκη με το δόντι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.
   
Κατά παραγγελία του μουσείου, το δόντι εξετάστηκε από οδοντίατρο, ο οποίος βεβαίωσε ότι ανήκει σε άνδρα 30 χρονών που είχε διατροφή πλήρη φυτικών ινών (coarse diet).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...