Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

525 - Ζητείες αγιορειτών Σιμωνοπετριτών μοναχών στη Ρωσία του 19ου αιώνα

Το άφθορο αριστερό χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, Τίμιο Ξύλο και λέιψανα την Αγίων Άννης,
Παντελεήμονος και Τρύφωνος. Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Η λειψανοθήκη αναδημοσιεύει το άρθρο του Κώστα Σταματόπουλου, «Ζητείες» Αγιορειτών στην Ρωσσία: δύο ανέκδοτα οδοιπορικά Σιμωνοπετριτών μοναχών στην Ρωσσία του περασμένου αιώνα (1888-1892), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Κοινωνιολογία 26 (1998), σσ. 52-61, Αθήνα 1998.

Τον Δεκέμβριο του 1888, ολιγομελής συνοδεία μοναχών από την  Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους καταφθάνει στην αχανή Ρωσία, έχοντας μαζί της "αργυρούν κιβώτιον εμπεριέχον τον Τίμιον Σταυρόν, την χείρα της Αγίας Μαγδαληνής, μέρος της Αγίας θεοπρομήτορος Άννης και μέρος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος" με σκοπό τη διενέργεια ζητείας προς συγκέντρωση χρημάτων για την εξόφληση των χρεών της μονής.

Για το μακρυνό και τολμηρότατο αυτό ταξίδι των αγιορειτών μοναχών γνωρίζουμε αρκετά από δύο ανέκδοτα οδοιπορικά που κράτησαν οι ίδιοι και που μελετά στο άρθρο του ο Κώστας Σταματόπουλος. 

Πώς ταξίδευαν; Πώς τους υποδέχτηκαν; Τι προβλήματα συνάντησαν; Ποιά ήταν η γνώμη τους για τον ρωσικό λαό; Πώς πήγε η ζητεία; Για όλα αυτά και άλλα πολλά διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Σταματόπουλου παρακάτω.
   
   Δείτε επίσης:
   
32 - Το φαινόμενο της ζητείας κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο
   
421 - Καραμανλίδικο έντυπο ιεράς ζητείας της Μονής Κύκκου
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...