Αναδημοσιεύουμε εδώ το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Στέλιου Ηρακλέους "Μία απανταχούσα στα καραμανλίδικα και η σχέση του Σεραφείμ Ατταλειάτη με την Ιερά Μονή Κύκκου"
που πρωτοδημοσιεύθηκε στην Επετηρίδα του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, τόμος 10ος, Κύπρος, 2013, σελ. 123 -136.
Η μελέτη αφορά τη μόνη γνωστή περίπτωση έντυπου εγγράφου ιεράς ζητείας. Τυπώθηκε στη Βενετία (το έγγραφο έχει ημερομηνία 1754) στα Καραμανλίδικα, τη γλώσσα των τουρκόφωνων ορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Καραμανλήδες), και χρησιμοποιήθηκε για ιερά ζητεία, δηλαδή τη συλλογή ελεών, μία μορφή εράνου που πραγματοποιούσαν τα Πατριαρχεία, οι Μητροπόλεις και τα μοναστήρια.
Οι ταξιδιώτες [Η ονομασία ταξιδιώτης (ή ταξιδιάρης ή ταξιδευτής) επικράτησε λόγω του χαρακτηρισμού των αποστολών ζητείας ως "ταξίδιον", που ήταν και ο συνηθέστερος τρόπος ζητείας, αφού οι αποστολές αυτές κρατούσαν συνήθως για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο που μερικοί δεν επέστρεφαν αφού τους προλάβαινε ο θάνατος] μετέφεραν λείψανα αγίων, κομμάτια του Τιμίου Σταυρού, αγιασμένα σάβανα προς πώληση για να φορέσουν οι πιστοί όταν πεθάνουν και στην περίπτωση που μας απασχολεί εδώ, οι ταξιδιώτες της Ιεράς Μονής Κύκκου μετέφεραν εικόνες και για τους Τουρκόφωνους Ορθόδοξους της Ανατολής και βιβλία στα Καραμανλίδικα με την περιγραφή της εικόνας της Παναγίας του Κύκκου.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
Σχετικά:
32 - Το φαινόμενο της ζητείας κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου