Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

382 - Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού (2)

Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Λειψανοθήκες με ιερές άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού που έχουν παρουσιαστεί από τη λειψανοθήκη.


Σε προηγούμενη ανάρτηση της λειψανοθήκης 325 - Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού (1) είχαμε κάνει μία γενική εισαγωγή σχετικά με τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού που περιήλθε στην κατοχή των Σταυροφόρων  το 1204. Το 1238, ο Ακάνθινος Στέφανος αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο Θ΄ ή Άγιο Λουδοβίκο (25 Απριλίου 1214 - 25 Αυγούστου 1270), βασιλιά της Γαλλίας (1226-1270). Η αγορά έγινε προκειμένου να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα στον κόσμο, κάτι που θα του έδινε μεγάλη αξία στην εποχή του. Ο Ακάνθινος Στέφανος ήταν από εκεί και πέρα στενά συνδεδεμένος με τη γαλλική βασιλική οικογένεια. Ο Λουδοβίκος Θ΄ αποσπούσε αγκάθια από τον Ακάνθινο Στέφανο και τα έστελνε σε άλλους ηγεμόνες ως δώρα μέσα σε λειψανοθήκες ή φυλαχτά. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε επίσης με τους διάδοχους βασιλείς της Γαλλίας. Έτσι τα αγκάθια του Ακάνθινου Στέφανου χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τις σχέσεις και την επιρροή της γαλλικής μοναρχίας. Η διάδοση των δώρων με αγκάθια από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού συνέβαλε και στην επιθυμία. Όλοι ήθελαν πια να αποκτήσουν ένα.
   
   
Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Χαρακτικό του 1482 που παρουσιάζει τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ΄ να κόβει και να προσφέρει στον Bartolomeo da
Vicenza ένα αγκάθι από τον ακάνθινο στέφανο του Χριστού. Στο βάθος ο Χριστός την ώρα που επιθέτουν τον ακάνθινο στέφανο
στην κεφαλή Του.

Θα είχε οπωσδήποτε εξαιρετικό ενδιαφέρον να καταλογογραφήσει κάποιος όλες τις Ιερές Άκανθες του κόσμου ανατρέχοντας στα αρχεία και σε ιστορικά έγγραφα, έτσι ώστε να έχουμε μία συνολική εικόνα του αριθμού τους, των τόπων όπου πιθανόν αυτές βρίσκονται και άλλες σχετικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν περαιτέρω αναλύσεις και άλλου είδους έρευνες και μελέτες.

Το φαινομενικά τεράστιο αυτό έργο έρχονται να καλύψουν μερικές σύγχρονες έρευνες που εκδόθηκαν πρόσφατα σε βιβλίο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Ferdinand de Mély στο έργο του Exuviae sacrae Constantinopolitanae, Paris, 1904, παραπέμπει σε μία μαρτυρία του Pierre d’Avoir (14ος αιώνας) που λέει ότι ένα αγκάθι που άγγιξε ένα αυθεντικό αγκάθι από τον Ακάνθινο Στέφανο θεωρούνταν και αυτό με τη σειρά του αυθεντικό "Unam de spinis quae fuit apposita coronae spinae nostri Redemptoris".
   
Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο συγγραφέα (Ferdinand de Mély), οι χριστιανοί προσκυνητές των Αγίων Τόπων μαδούσαν τους θάμνους Ziziphus spina-christi από τα αγκάθια τους που βρίσκονταν κοντά στον Γολγοθά και τα έπαιρναν ως αναμνηστικά. Αυτό προκαλούσε κάποια εκούσια ή ακούσια σύγχυση, αφού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θεωρούνταν και αυτά αυθεντικά. Ίσως και κάποιοι ηθελημένα εξαπάτησαν μερικούς παρουσιάζοντάς τους τέτοιου είδους αγκάθια ως αυθεντικές Ιερές Άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Ο ερευνητής Antonio Menna καταπιάστηκε με το έργο της καταλογογράφησης των Ιερών Ακανθών του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού και εξέδωσε πρόσφατα (2014) την έρευνά του με τίτλο La corona di spine e censimento delle sue reliquie (= Ο Ακάνθινος Στέφανος και η απογραφή των λειψάνων του) σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος (524 σελίδες) αφορά τις Ιερές Άκανθες στην Ιταλία και ο δεύτερος (500 σελίδες) τις Ιερές Άκανθες εκτός Ιταλίας.Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Antonio Menna, Ο Ακάνθινος Στέφανος και η απογραφή των λειψάνων του.
Α' τόμος: Στην Ιταλία

Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Antonio Menna, Ο Ακάνθινος Στέφανος και η απογραφή των λειψάνων του.
Β' τόμος: Στην αλλοδαπή


Η λειψανοθήκη θα κάνει σύντομα λεπτομερή παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από τις εκδόσεις Edizioni Segno. Ο συγγραφέας σε επικοινωνία που είχε με τη λειψανοθήκη μας απέστειλε έναν κατάλογο με τις Ιερές Άκανθες που έχει εντοπίσει σε κάθε κράτος. Ξεπερνούν τις 2500, σύμφωνα με την έρευνα του Antonio Menna, αλλά πολλές έχουν εξαφανιστεί ή λανθάνουν ή είναι πολύ δύσκολο πια να εντοπιστούν. Ο συγγραφέας εντόπισε συνολικά 2651 σε 40 χώρες.Χώρα
Ιερές Άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού
Ιταλία
1033
Γαλλία
713
Ισπανία
374
Γερμανία
181
Βέλγιο
88
Ελβετία
42
Ηνωμένο Βασίλειο
41
Αυστρία
32
Τσεχία
18
Πορτογαλία
17
Κροατία
14
ΗΠΑ
12
Ελλάδα
10
Μεξικό
8
Ολλανδία
8
Πολωνία
8
Λουξεμβούργο
7
Σουηδία
5
Δανία
4
Ρωσία
4
Καναδάς
3
Ισραήλ
3
Περού
3
Τουρκία
3
Αρμενία
2
Ουγγαρία
2
Μάλτα
2
Σλοβακία
2
Αλγερία
1
Αλβανία
1
Κολομβία
1
Εκουαδόρ
1
Γεωργία
1
Ιαπωνία
1
Ιρλανδία
1
Λιθουανία
1
Μαυροβούνιο
1
Αργεντινή
1
Ρουμανία
1
Σλοβενία
1Πρόσφατα επίσης (2013) εκδόθηκε παρόμοια έρευνα για τη Γαλλία του ερευνητή και ιστορικού τέχνης Pierre Dor σε βιβλίο (694 σελίδες) με τίτλο: Les épines de la Sainte Couronne du Christ en France (= Οι Άκανθες του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στη Γαλλία) του εκδότη François-Xavier de Guibert. Και αυτού του βιβλίου θα κάνει προσεχώς η λειψανοθήκη αναλυτική παρουσίαση.


Ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Pierre Dor, Οι Άκανθες του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στη Γαλλία. <συνεχίζεται>Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...