Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

97 - Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο



Από το διάδρομο των γυναικών στις κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο της Σικελίας.



Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών (Catacombe dei Cappuccini) είναι ταφικές κατακόμβες στο Παλέρμο της Σικελίας. Σήμερα αποτελούν ένα κάπως μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια των αιώνων.




Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Διάδρομος στις κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών.
Το σιδερένιο πλέγμα μπήκε τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψει τους τουρίστες
να φωτογραφίζονται πιάνοντας τους νεκρούς!
 
Οι Καπουτσίνοι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους τον 16ο αιώνα, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό. Το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό αδελφό τους, τον Silvestro da Gubbio. 


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Silvestro Da Gubbio, ο πρώτος ενταφιαζόμενος στις κατακόμβες.

Αρχικά οι κατακόμβες προορίζονταν μόνο για τους νεκρούς μοναχούς. Ωστόσο, στους επόμενους αιώνες, ο ενταφιασμός στις κατακόμβες των Καπουτσίνων αποτέλεσε για την τοπική ελίτ του Παλέρμο σύμβολο ισχύος. Έτσι άρχισαν να ενταφιάζονται εκεί και μέλη της τοπικής κοινωνίας του Παλέρμο. 


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Γυναίκες.

Τα σώματα των νεκρών αφήνονταν να χάσουν όλα τα υγρά τους και μετά ταριχεύονταν ή τα οστά τους τυλίγονταν με άχυρα μέσα στα νεκρικά τους ρούχα, έτσι ώστε να έχουν κάποιο όγκο. Οι συγγενείς των θανόντων μπορούσαν να προσέλθουν εκεί και να προσευχηθούν υπέρ τους, αλλά και να φροντίσουν το σώμα να είναι σε ευπαρουσίαστη κατάσταση. Οι πλουσιότεροι φρόντιζαν για την ταρίχευση των νεκρών τους με τη βοήθεια ιατρών που χρησιμοποιούσαν συνταγές βασισμένες στο αρσενικό.


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Δικηγόροι.

Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων διατηρήθηκαν από τις δωρεές των συγγενών των θανόντων. Εφόσον οι εισφορές χρημάτων συνεχίζονταν, ο νεκρός παρέμενε στην κατάλληλη θέση του, αλλά όταν οι συγγενείς δεν έστελναν χρήματα πια, το σώμα αφαιρούνταν από τη θέση του και πήγαινε σε ένα ράφι μέχρι την επανάληψη της πληρωμής.


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Ιερείς.

Οι νεκροί τοποθετούνταν ανάλογα με το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση φορώντας και τα κατάλληλα ρούχα.


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Αδελφές.
 
Οι τελευταίοι ενταφιασμοί έγιναν την δεκαετία του 1920. Οι κατακόμβες έκλεισαν ως χώρος ενταφιασμού, αλλά οι τουρίστες συνεχίζουν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ως εισιτήριο εισόδου (τρία ευρώ το 2013). Οι ταφικές κρύπτες περιέχουν περίπου 8000 νεκρούς από τον 17ο αιώνα ως τον 20ο, ντυμένους με τα ρούχα που φορούσαν, για αυτό και αποτελούν οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια τεσσάρων αιώνων

----------------------
Rosalia Lombardo 

Η Rosalia Lombardo (1918-1920) ήταν ένα κοριτσάκι που πέθανε δύο ετών από γρίπη. Ο πατέρας της, ο στρατηγός Lombardo, ανέθεσε στον φημισμένο ιατρό και ταριχευτή Alfredo Salafia να μουμοποιήσει το παιδί του, ώστε να διατηρηθεί. Η νεκρή Rosalia ήταν από τους τελευταίους νεκρούς που έγιναν δεκτοί στις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Χάρη στις τεχνικές ταρίχευσης του Salafia (η συνταγή της ταρίχευσης έγινε μόλις πρόσφατα γνωστή από κάποιο σημειωματάριό του), το σώμα της Rosalia είναι πολύ καλά διατηρημένο. Ακτινογραφίες του σώματος έδειξαν ότι όλα τα όργανα της είναι εντυπωσιακά άθικτα. Το σώμα της Rosalia Lombardo διατηρείται σε ένα μικρό εκκλησάκι στο τέλος της κατακόμβης μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο. Έρευνα του National Geographic το 2009 έδειξε ότι το σώμα της Rosalia Lombardo έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης και αποχρωματισμόΓια την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων η μούμια μεταφέρθηκε σε νέα, πιο ξερή, θέση  στις κατακόμβες, και το σώμα της έχει τοποθετηθεί σε ένα ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο περίβλημα γεμάτο με αέριο άζωτο για να αποτρέψει την αποσύνθεσή του. Η Rosalia Lombardo είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σώματα στις κατακόμβες των Καπουτσίνων.


Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο
Η Rosalia Lombardo.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...