Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

168 - Φωτογραφίες από την εορτή της επανακομιδής του λειψάνου του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου (2013)


Από την εορτή της επανακομιδής του λειψάνου του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου (2013) http://leipsanothiki.blogspot.be/


Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 έγινε η εορτή της επανακομιδής του λειψάνου του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην ομώνυμη Ιερά Λαύρα στην έρημο της Ιουδαίας.

Η εορτή αυτή έχει ως βάση το γεγονός της επιστροφής του λειψάνου του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Η επανακομιδή έγινε την ίδια μέρα του μηνός Οκτωβρίου το 1965. Το λείψανο του Οσίου βρισκόταν μέχρι τότε στη Βενετία από την εποχή των Σταυροφόρων. 

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

167 - Νέες φωτογραφίες από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ Γερμανίας


Από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ Γερμανίας http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το τρίπτυχο λειψανοθήκη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.


Ως γνωστόν, ο Θησαυρός του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ (Trier) Γερμανίας είναι ιδιαίτερα πλούσιος. Η λειψανοθήκη κατάφερε να τραβήξει νέες φωτογραφίες από πρόσφατη επίσκεψή της εκεί, αλλά δεν κατάφερε να πληροφορηθεί τι περιέχει το τρίπτυχο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα, αφού ο κατάλογος των εκθεμάτων του Θησαυρού έχει εξαντληθεί εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια και ο σκευοφύλακας του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ δεν ήξερε να μας πληροφορήσει.


Από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ Γερμανίας http://leipsanothiki.blogspot.be/


Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:


166 - Ο βυζαντινός κειμηλιακός σταυρός του Ρόσκιλε της Δανίας


Ο βυζαντινός σταυρός του Ρόσκιλε της Δανίας http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο βυζαντινός εγκόλπιος κειμηλιακός σταυρός με το Τίμιο Ξύλο,
ο επονομαζόμενος σταυρός του Ρόσκιλε της Δανίας.


Ο σταυρός, ο επονομαζόμενος σταυρός Ρόσκιλε (Roskilde), είναι χρυσός βυζαντινός εγκόλπιος κειμηλιακός σταυρός του 11ου - 12ου αιώνα (περίπου 1100). Διακοσμείται με 7 μαργαριτάρια και 15 πολύτιμους λίθους. Στην εσωτερική του θήκη περιέχει μία ακίδα Τίμιου Ξύλου.


Κοπεγχάγη, Δανία. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Κοπεγχάγη, Δανία.



Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


165 - Η Σταυροθήκη Τίμιου Ξύλου του αβαείου "Άγιος Ματθίας" στην Τρηρ Γερμανίας


Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του αβαείου "Ο Άγιος Ματθίας" στην Τρηρ της Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του αβαείου "Ο Άγιος Ματθίας"
στην Τρηρ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Holger A. Klein (Eastern Objects and Western Desires: Relics and Reliquaries between Byzantium and the West), δύο δεκαετίες μετά την πλημμυρίδα των ιερών κειμηλίων που έφτασαν στη Δύση μετά τη δήωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ' σταυροφορίας και την κατάπληξη που προκάλεσαν αυτά για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και τελειότητα, η Δύση "ανταπάντησε" με δύο σταυροθήκες που βασίζονταν σε βυζαντινά πρότυπα. Και οι δύο φτιάχτηκαν σε εργαστήριο της Τρηρ και η μία είναι ακόμα εκεί. Αποθησαυρίζεται στο Αβαείο των Βενεδικτίνων μοναχών "Ο Άγιος Ματθίας" στην Τρηρ (Trier) της Γερμανίας.


Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του αβαείου "Ο Άγιος Ματθίας" στην Τρηρ της Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του αβαείου "Ο Άγιος Ματθίας"
στην Τρηρ της Γερμανίας.

Η Τρηρ (Trier) της Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Τρηρ (Trier) της Γερμανίας.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από πρόσφατη επίσκεψη της λειψανοθήκης εκεί:


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

164 - To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων


To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο γάμος της Μελισσάνθης με τον Φούλκωνα Ε΄ του Ανζού.
Χειρόγραφο BNF Richelieu Manuscrits Français 68, folio 198 (15ος αιώνας).

Η Μελισσάνθη (1105 - 1161) ήταν βασίλισσα των Ιεροσολύμων (1131 - 1153) και μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά των Ιεροσολύμων Βαλδουίνου Β΄ και της πριγκίπισσας της Αρμενίας Μορφίας της Μελιτίνης. Τα Ιεροσόλυμα είχαν κατακτηθεί το 1099 από τους χριστιανούς Σταυροφόρους και διοικούνταν από μια δυναστεία που προερχόταν από την Γαλλική κομητεία του Ρεθέλ, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν από τον πατέρα τους να κληρονομήσουν τον θρόνο των Ιεροσολύμων. Η Μελισσάνθη ήταν προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών και ίδρυσε (1138) το μεγάλο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου στη Βηθανία, που τέθηκε υπό την επίβλεψη της αδελφής της Ιοβέττας, μοναχής. Προσέλαβε επίσης καλλιτέχνες που αναμόρφωσαν την εικόνα των ανακτόρων και της πόλης των Ιεροσολύμων εκείνη την εποχή. 


To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Πολιτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής το 1135,
ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Σταυροφορία.
Με πράσινο χρώμα σημειώνονται τα μουσουλμανικά κράτη.

Το Ψαλτήρι της Μελισσάνθης (Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη, Egerton MS 1139) είναι ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο που έγινε περίπου το 1135 στο Βασίλειο των Σταυροφόρων της Ιερουσαλήμ, κατά παραγγελία του βασιλιά και Ναΐτη Σταυροφόρου, ικανότατου στρατιωτικού αρχηγού Φούλκωνα Ε΄ του Ανζού, για τη Μελισσάνθη τη σύζυγό του. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα Σταυροφορικής τέχνης, η οποία συνδυάζει καλλιτεχνικά στυλ της Ρωμαιοκαθολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ορθοδόξου Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 

To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η μπροστινή πλευρά της στάχωσης του Ψαλτηρίου της Μελισσάνθης.
Παρουσιάζονται σκηνές από τον βίο του Δαυίδ και "Ψυχοστασίας".

To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η πίσω πλευρά της στάχωσης του Ψαλτηρίου της Μελισσάνθης.
Εικονογραφούνται τα έξι έργα του ελέους (Ματθ. 25, 35-36).

Επτά αντιγραφείς και μικρογράφοι που εργάζονταν στο scriptorium που χτίστηκε από τους Σταυροφόρους μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, συμμετείχαν στη δημιουργία του Ψαλτηρίου. Ένας από αυτούς, ο μόνος που υπέγραψε με το όνομά του (Basilius me fecit), δημιούργησε τις πρώτες 24 ολοσέλιδες μικρογραφίες στα 12 πρώτα φύλλα του Ψαλτηρίου. Τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για τον Βασίλειο, αλλά εξαιτίας του ελληνικού ονόματός του και του γεγονότος ότι οι μικρογραφίες απεικονίζουν Καινοδιαθηκικές σκηνές συχνότερες στο τυπικό της Ανατολικής Ορθοδόξου Λειτουργίας έχει υποτεθεί βάσιμα ότι πρόκειται για Βυζαντινό καλλιτέχνη.


To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η μικρογραφία στο 12v φύλλο του Ψαλτηρίου της Μελλισάνθης.
Το όνομα του καλλιτέχνη κρύβεται στο χρυσό κάμπο
πριν από το υποπόδιο του Χριστού.


To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
BASILI (US) ME FECIT

To Ψαλτήρι της Μελισσάνθης, βασίλισσας των Ιεροσολύμων http://leipsanothiki.blogspot.be/
BASILI (US) ME FECIT

 Η λειψανοθήκη κατάφερε να βρει υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες των 24 ολοσέλιδων μικρογραφιών του Βασιλείου και σας τις παρουσιάζει παρακάτω:


163 - Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στο Ντιβέγιεβο της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα


Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στο Ντιβέγιεβο της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Εργαστήρι αγιογραφίας στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Ντιβέγιεβο της Ρωσίας.
Φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώνα.


Πριν από την επανάσταση του 1917 στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στο Ντιβέγιεβο της Ρωσίας ζούσαν περίπου 1.700 μοναχές και δόκιμες. Μόνο μία από αυτές, η μεγαλόσχημος μοναχή Маргарита, έζησε μέχρι το ξανάνοιγμα της μονής και την επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ εκεί. Ωστόσο, η προεπαναστατική ζωή των μοναχών στην Ιερά Μονή διασώθηκε σε μερικές φωτογραφίες από το προσωπικό άλμπουμ φωτογραφιών της Γερόντισσας Αλεξάνδρας (Александра Траковской †1942), τελευταίας ηγουμένης της Ιεράς Μονής. Ευτυχώς, αυτό το άλμπουμ σώθηκε, και η λειψανοθήκη είναι στην ευχάριστη θέση να σας το παρουσιάσει.


162 - Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα


Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού το 1903.


Όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης εγκατέλειψε τη Μόσχα, ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' εκδήλωσε γραπτώς τα Χριστούγενννα του 1812 την πρόθεσή του να χτίσει ένα ναό προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού "για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη της τσαρικής οικογένειας στη θεία πρόνοια για τη σωτηρία της Ρωσίας από την καταστροφή που την επισκίαζε", αλλά και ως ένα μνημείο για τις θυσίες του ρωσικού λαού.

Χρειάστηκε ωστόσο κάποιος χρόνος για να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ναού, αφού τα αρχικά σχέδια δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά. Μετά από διάφορες αλλαγές στη πιθανή θέση του ναού, ο θεμέλιος λίθος του ναού του Σωτήρος Χριστού τοποθετήθηκε τελικά μόλις το 1839 σε μια θέση κοντά στο Κρεμλίνο και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Константин Андреевич Тон, ο οποίος έλαβε ως υπόδειγμα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Τα επίσημα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 26 Μαΐου του 1883. Σαράντα οκτώ χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1931, ο ναός θα ανατιναχτεί και θα καταστραφεί ολοκληρωτικά με διαταγή του Στάλιν για να χτιστεί στη θέση του το παλάτι των Σοβιέτ. Το παλάτι των Σοβιέτ θα μείνει μονάχα στα σχέδια, ώσπου ο Νικίτα Χρουστσόφ θα χτίσει στη θέση που βρισκόταν ο τεράστιος ναός μία υπαίθρια πισίνα. 

Τον Φεβρουάριο του 1990, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε την άδεια να ξαναχτίσει τον ναό του Σωτήρος Χριστού. Πράγματι με δωρεές πλέον του ενός εκατομμυρίου Μοσχοβιτών και σε σχετικά λίγο χρονικό διάστημα, ο ναός ξαναχτίστηκε έτσι σχεδόν όπως ήταν αρχικά και στις 19 Αυγούστου του 2000 εγκαινιάστηκε επίσημα.
  

Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού το 2013.

Από τα λείψανα που είχε ο πρωταρχικός ναός ελαχιστότατα διασώθηκαν. Από αυτά τα ελάχιστα και από δωρεές κρατικών ρωσικών μουσείων ο ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα κατάφερε να έχει μία μικρή συλλογή λειψάνων που παρουσιάζεται αναλυτικά παρακάτω.
 

Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Λειψανοθήκες του Ιερού Ναού Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα http://leipsanothiki.blogspot.be/
19 Νοεμβρίου 2007. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν παραδίδει στον Πατριάρχη Μόσχας
και πασών των Ρωσιών Κύριλλο τμήμα από χιτώνα του Ιησού Χριστού που μέχρι τότε βρισκόταν
στα μουσεία του Κρεμλίνου.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω: 

 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

161 - Τι είδε ο ρώσος προσκυνητής στην Ελλάδα


Τι είδε ο ρώσος προσκυνητής στην Ελλάδα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Στο Ιερό Αγίασμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής στα Τέμπη.


Κυβερνοπλέοντας στα μήκη και πλάτη του Παγκόσμιου Διαδικτύου συναντώ όλο και συχνότερα φωτομπλόγκ με αναμνηστικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει ρώσοι προσκυνητές στην Ελλάδα. Μου έχουν πει ότι ο ρώσικος θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί. Και το πιστεύω αν κρίνω από τον αριθμό των ρωσικών ιστοτόπων που είναι αφιερωμένα στην πατρίδα μας.
  

Τι είδε ο ρώσος προσκυνητής στην Ελλάδα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Υποκλινώμενος στον τόπο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος.
 

Για παράδειγμα, ο ρώσος ιερέας Константин Пархоменко επισκέπτεται την Ελλάδα με μικρή ομάδα προσκυνητών για έξη ημέρες. Το οδικό τους πρόγραμμα βαρύ, αλλά οι φωτογραφίες του πολύ όμορφες. Τι βλέπει λοιπόν ο ρώσος προσκυνητής;

Βλέπει μία Ελλάδα πνευματική, μία Ελλάδα μυστική, αόρατη στους πολλούς, αλλά παρούσα πάντοτε εκεί, Ελλάδα αγίων, Ελλάδα ιερή. 


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

160 - Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει


Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Φορητή εικόνα του 19ου αιώνα των Αγίων Αγίων Μάμαντος και Δημητρίου
από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας της Μητρόπολης Ταμασού Κύπρου.

Tα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης : «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι (23/10/2013) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στη Θεσσαλονίκη.


Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαίος
στα εγκαίνια της έκθεσης
«Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και το Δήμο Μόρφου της Κύπρου και θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου 2014. 

Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η αφίσα της περιοδικής έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης:
«Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο - Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει».

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

159 - Τα λείψανα του Αποστόλου Ματθία, αντικαταστάτη του Ιούδα Ισκαριώτη


Τα λείψανα του Αποστόλου Ματθία, αντικαταστάτη του Ιούδα Ισκαριώτη http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η σαρκοφάγος του Αποστόλου Ματθία.
Βρίσκεται στο Αβαείο των Βενεδικτίνων μοναχών "Ο Άγιος Ματθίας"
στην Τρηρ της Γερμανίας.


Ο Απόστολος Ματθίας ήταν με βάση την Καινή Διαθήκη ο αντικαταστάτης του Ιούδα στον κύκλο των δώδεκα αποστόλων, μετά την προδοσία και την αυτοκτονία του πρώτου. Αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων (Πράξεις 1:23-26).
  
καὶ ἔστησαν δύο, ἰωσὴφ τὸν καλούμενον βαρσαββᾶν, ὃς ἐπεκλήθη ἰοῦστος, καὶ μαθθίαν. καὶ προσευξάμενοι εἶπαν, σὺ κύριε, καρδιογνῶστα πάντων, ἀνάδειξον ὃν ἐξελέξω ἐκ τούτων τῶν δύο ἕνα λαβεῖν τὸν τόπον τῆς διακονίας ταύτης καὶ ἀποστολῆς, ἀφ' ἧς παρέβη ἰούδας πορευθῆναι εἰς τὸν τόπον τὸν ἴδιον. καὶ ἔδωκαν κλήρους αὐτοῖς, καὶ ἔπεσεν ὁ κλῆρος ἐπὶ μαθθίαν, καὶ συγκατεψηφίσθη μετὰ τῶν ἕνδεκα ἀποστόλων.
 
 
Η Τρηρ (Trier) της Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Τρηρ (Trier) της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

158 - Ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα του 1881 για το Άγιον Όρος


Ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα του 1881 για το Άγιο Όρος http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Ιερά Μονή Ιβήρων



Στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Υλικού Πολιτισμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην Αγία Πετρούπολη φυλάσσεται φωτογραφικό λεύκωμα αγιορειτικών μονών και σκήτεων που κάποτε ανήκε στον Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνο Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ. Το λεύκωμα δωρήθηκε στον Μεγάλο Δούκα από την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εκεί το 1881.
  

Ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα του 1881 για το Άγιο Όρος http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Μεγάλος Δούκας Κωνσταντίνος Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, στον οποίο
δωρήθηκε το 1881 ένα από τα πιο σπάνια φωτογραφικά λευκώματα
που παράχθηκαν ποτέ για το Άγιο Όρος.

Οι φωτογραφίες αυτού του λευκώματος χρονολογούνται την περίοδο 1867-1872. Το λεύκωμα μάλιστα αποτελεί ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, φωτογραφικό λεύκωμα που παράχθηκε ποτέ για το Άγιον Όρος, σημαντικό όχι μονάχα για την ιστορική οπτική καταγραφή των αγιορειτικών μονών και σκήτεων του Αγίου Όρους, αλλά και για την καλλιτεχνική αξία των ίδιων των φωτογραφιών.

Τα ονόματα των φωτογράφων είναι γνωστά. Πρόκειται για τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος Λεόντιο (Леонтий) και Γεννάδιο (Геннадий).

Καμία από τις υπάρχουσες σήμερα μονές του Αγίου Όρους δεν έχει επιβιώσει ανέπαφη, αφού κατά το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα, πολλά κτίρια ξαναχτίστηκαν. Ωστόσο, κατά τη λήψη των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίνου, η ανοικοδόμηση μόλις άρχιζε. Έτσι οι φωτογραφίες δίνουν μία μοναδική εικόνα του Αγίου Όρους, έτσι όπως ίσως θα ήταν τον δέκατο έβδομο και τον δέκατο όγδοο αιώνα. 

Δείτε τις 33 φωτογραφίες του φωτογραφικού λευκώματος παρακάτω (για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα δείτε και εδώ):

157 - Από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ


Από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ http://leipsanothiki.blogspot.be/
Καρτ ποστάλ του 1900 περίπου με τον Καθεδρικό Ναό της Τρηρ (Trier) Γερμανίας.

Ο Θησαυρός του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ (Trier) Γερμανίας είναι ιδιαίτερα πλούσιος. Η λειψανοθήκη κάλυψε ήδη μέρος του θησαυρού σε δύο αναρτήσεις: τον Ήλο της Σταύρωσης και το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα. Σε αυτή την ανάρτηση θα παρουσιαστούν πέντε ακόμα αντικείμενα του Θησαυρού που έκαναν εντύπωση στη λειψανοθήκη αφήνοντας για μελλοντική ανάρτηση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον χιτώνα του Χριστού που επίσης αποθησαυρίζεται στον Καθεδρικό Ναό της Τρηρ και είναι το μεγαλύτερό της κειμήλιο.

Τα αντικείμενα αυτά είναι: η λειψανοθήκη με τμήμα της δεξιάς χείρας της Αγίας Άννας, η λειψανοθήκη με τμήμα των αλυσσίδων με τις οποίες έδεσε και έριξε στην φυλακή ο Ηρώδης τον Απόστολο Πέτρο, κύπελλο από αμέθυστο που αποδίδεται στην Αγία Ελένη, ένα βυζαντινό σκαλιστό ελεφαντόδοντο και μία πρωτότυπη και όμορφη βυζαντινή λειψανοθήκη.


Από το Θησαυρό του Καθεδρικού της Τρηρ http://leipsanothiki.blogspot.be/
Μέρος του θησαυρού του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ.


Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


156 - Παλιές φωτογραφίες από βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης


Σε συνέχεια της ανάρτησης 155 - Παλιές φωτογραφίες από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως ακόμα μία επιλογή φωτογραφιών: α) των Αρμενίων αδελφών Abdullah Frères, φωτογράφων που έδρασαν στα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τα βυζαντινά μνημεία της Πόλης, αλλά και β) του πρωτοπόρου φωτογράφου Pascal Sébah (1823–1886).


Παλιές φωτογραφίες από βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης http://leipsanothiki.blogspot.be/
Άποψη της παλαιάς πόλης από τον Πύργο του Γαλατά.
Μπροστά ο Κεράτιος κόλπος με τη γέφυρα του Γαλατά και στην άκρη αριστερά η Αγία Σοφία.

Παλιές φωτογραφίες από βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης http://leipsanothiki.blogspot.be/
Θέα προς τo ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (τουρκ. Dolmabahçe Sarayı) που ήταν κατοικία των σουλτάνων
και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922.
Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, επί της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου
καλύπτοντας συνολικά έκταση περίπου 110.000 μ2. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843,
με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και ολοκληρώθηκε το 1856.
Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα,
το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόννων χρυσού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:


155 - Παλιές φωτογραφίες από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως


Παλιές φωτογραφίες από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως στα τέλη του 19ου αιώνα.


Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εκδίδονται, κυρίως στην Τουρκία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βιβλία με παλιές φωτογραφίες κυρίως από την Κωνσταντινούπολη του τέλους του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα

Οι παλιές αυτές φωτογραφίες δείχνουν μία ιστορική στιγμή της Κωνσταντινούπολης που πέρασε ανεπιστρεπτί. Δείχνουν επίσης τα βυζαντινά μνημεία της Πόλης όπως ήταν, πριν την οποιαδήποτε δηλαδή τυχόν ανακαίνισή τους ή την μετατροπή τους ή ακόμα και την καταστροφή τους.

Μία πρώτη επιλογή παλιών φωτογραφιών της Αγίας Σοφίας, αυτού του σπουδαίου χριστιανικού και βυζαντινού μνημείου, παρουσιάζεται από τη λειψανοθήκη παρακάτω, αλλά οι φωτογραφίες δεν σχολιάζονται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι φωτογραφίες είναι των Abdullah Frères τριών Αρμενίων αδελφών, παγκοσμίου φήμης φωτογράφων της εποχής τους.


Παλιές φωτογραφίες από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η κεντρική είσοδος της Αγίας Σοφίας.
Βλέπουμε αντερείσματα του τρούλλου προς Βορρά.



Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

154 - Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους


Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους είναι μία βυζαντινή σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου που αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου Αγίου Όρους. Κατασκευάστηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα και ανακαινίστηκε τον 18ο. Αποτελείται από μία ξύλινη τετράγωνη θήκη με διαστάσεις 19,3 Χ 16,1 Χ 3 εκ. και από ένα κάλυμμα που εφαρμόζει πάνω της με διαστάσεις 17,7 Χ 14,5 Χ 0,7 εκ. Η σταυροθήκη έχει επενδυθεί με επίχρυσο ασήμι που φέρει παραστάσεις και επιγραφές.

Το κάλυμμα της θήκης φέρει παράσταση της Σταύρωσης με την Θεοτόκο (ΙΔΕ Ο ΥΙΟΣ ΣΟΥ) και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο σε θρηνητικές στάσεις [ΙΔΟΥ Η Μ(ΗΤ)ΗΡ ΣΟΥ]. Στα πόδια της Θεοτόκου προσπίπτει προσκυνώντας ο αφιερωτής μοναχός της βυζαντινής σταυροθήκης + Κ(ΥΡΙ)Ε ΒΟΗΘΕΙ ΖΩΣΙΜΑ ΜΟΝΑΧΩ. Περιμετρικά της Σταύρωσης η ακόλουθη αφιερωτική και κτητορική επιγραφή: ΠΙΣΤΕΙ ΖΕΟΥΣΗ ΖΩΣΙΜΑΣ ΠΛΟΥΤΕΙ ΛΙΘΟΥΣ, ΚΟΣΜΕΙ ΔΕ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΝ ΘΗΚΗΝ ΠΟΘΩ.
  
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους.
Το κάλυμμα της σταυροθήκης με την παράσταση της Σταύρωσης και τις αφιερωτικές επιγραφές.

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
+ Κ(ΥΡΙ)Ε ΒΟΗΘΕΙ ΖΩΣΙΜΑ ΜΟΝΑΧΩ


Στις τέσσερεις άκρες της βάσης της εσωτερικής θήκης υπάρχουν ιεροί λίθοι μέσα σε επιχρυσωμένα οβάλ ανοίγματα, ενώ επιγραφές δίπλα στους λίθους υποδεικνύουν την προέλευσή τους: ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (πάνω αριστερά), ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ (πάνω δεξιά), ΕΚ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΗΘΛΕΕΜ (κάτω αριστερά) και ΕΚ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΕΣΘΗΜΑΝΙ (κάτω δεξιά). Ακριβώς επάνω από τους κάτω ιερούς λίθους διαβάζουμε ΞΥΛΟΝ, πιθανώτατα έγραφε αρχικά ΤΙΜΙΟΝ ΞΥΛΟΝ, αλλά το Τίμιον έχει εκπέσει. Η επιγραφή ΞΥΛΟΝ υποδηλώνει ότι αρχικά η σταυροθήκη περιείχε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Στο εσωτερικό της θήκης ενθυλακωμένος μεταγενέστερος εγκόλπιος σταυρός που περιέχει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, ίσως το αρχικό. 
 

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους.
Η θέση των Ιερών Λίθων.

Η Σταυροθήκη του Πρωτάτου ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα. Επιγραφή που διατρέχει περιμετρικά τη βάση της θήκης μνημονεύει το γεγονός: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΚΟΛΦΙΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΕ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΙΛΟΥ ΗΠΑΡΧΙ ΕΤΙΜΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΙΣ ΕΚΙΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΤΟΥ ΔΙΑ ΣΙΝΔΡΟΜΙΣ / ΚΕ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΝ ΚΗΛΙΟΤΟΝ ΚΕ ΕΑν ΤΙΣ ΒΟΥΛΗΘΗ ΑΠΟΞΕΝΟΣΙ ΑΥΤΟΥ Ή ΤΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ / ΕΧΕΤΟ ΑΥΤΟΝ ΑΝΤΗΜΑΧΟΝ ΚΕ ΤΙΝ ΚΗΡΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΑΝΤΙΔΙΚΟΝ ΕΝ ΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΕΟΣ ΑΨΝ8 (=1758).
 

Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου του Πρωτάτου Αγίου Όρους.
Το εσωτερικό με τους Ιερούς Λίθους, τον ενθυλακωμένο εγκόλπιο σταυρό με το Τίμιο Ξύλο
και την κτητορική επιγραφή του 18ου αιώνα.

Πηγή:

http://www.academia.edu/880877/The_Iconography_of_Text_The_Placement_of_an_Inscription_on_a_Middle_Byzantine_Reliquary



Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

153 - Το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα


Το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα της Τρηρ. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα της Τρηρ.

Το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα της Τρηρ είναι ταυτόχρονα μία "ομιλούσα" λειψανοθήκη που περιέχει τη σόλα από ένα σανδάλι του Αποστόλου Ανδρέα (αλλά και μέρος της γενειάδας του Αποστόλου Πέτρου) και ένα φορητό αλτάριο (= η αγία Τράπεζα των Καθολικών). Κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα με τεράστια δαπάνη υπό την επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου της Τρηρ Egbert, είναι όμως ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα της λεγόμενης οθωνικής τέχνης. Αποθησαυρίζεται σήμερα στο Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ και εκτίθεται πάντοτε μαζί με τον Τίμιο Ήλο της Σταύρωσης του Χριστού.
 
Ο Καθεδρικός Ναός της Τρηρ, κατόπιν δωρεών της Αγίας Ελένης, απέκτησε όχι μόνο σημαντικά κειμήλια του Χριστού (χιτώνα, ήλο της Σταύρωσης, άκανθα από τον Ακάνθινο Στέφανο), αλλά και κειμήλια δύο Αποστόλων, του Πέτρου (προσωπικά αντικείμενα, δύο κρίκοι από την τίμια αλυσίδα, με την οποία τον έδεσε και τον έριξε στην φυλακή ο τετράρχης Ηρώδης) και του Ανδρέα του Πρωτόκλητου (σόλα από σανδάλι).
  


Το αλτάριο λειψανοθήκη του Αποστόλου Ανδρέα της Τρηρ. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Από τον περγαμηνό κώδικα Egberti (περίπου 980, Τρηρ, Stadtbibliothek, Cod. 24, fol. 2).
Παριστάνεται ο Αρχιεπίσκοπος Egbert (Egbertus στον κώδικα), ο αφιερωτής και κτήτωρ

του αλτάριου λειψανοθήκης του Αποστόλου Ανδρέα.


Ο Αρχιεπίσκοπος Egbert ευλαβούνταν ιδιαίτερα τον Απόστολο Ανδρέα και είχε χτίσει ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο σε αυτόν στη βόρεια πλευρά του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ, στο οποίο ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμούσε επίσης να ταφεί. Κατόπιν εντολών του, ο χρυσοχόος της Τρηρ έπρεπε να κατασκευάσει ένα ιερό αντικείμενο που θα συνδύαζε μία λειψανοθήκη και ένα φορητό αλτάριο. 
 
Προς τούτο κατασκευάστηκε ένα πλούσια διακοσμημένο ξύλινο κουτί από βελανιδιά στο οποίο εφαρμοζόταν ένα συρταρωτό καπάκι που έφερε το ομοίωμα ενός τρισδιάστατου χρυσού ποδιού. Χρυσοί ιμάντες διακοσμημένοι με πολύτιμους λίθους διέτρεχαν το ομοίωμα του ποδιού υπαινισσόμενοι το σανδάλι του Απόστολου Ανδρέα που αποθησαυριζόταν στο κουτί. Η πάνω επίπεδη πλευρά του ποδιού κατασκευασμένη από γυαλί με την τεχνική millefiori χρησίμευε για την προετοιμασία της θείας ευχαριστίας των Καθολικών αποδίδοντας και το ρόλο του αλταρίου στο ιερό αντικείμενο. Κρίκοι με μορφή λιονταριών στα πόδια και στο καπάκι επέτρεπαν στο ιερό αυτό αντικείμενο να αναρτηθεί και να μεταφερθεί σε λιτανείες και άλλες ιερές πορείες. Επιπλέον, το συρόμενο καπάκι θα μπορούσε να ανοίξει, έτσι ώστε τα επιμέρους λείψανα να εκτεθούν σto κοινό. 


Η διακόσμηση στις τέσσερεις πλευρές κάνει τη δαπάνη των πολύτιμων υλικών και την καλλιτεχνική προσπάθεια προφανή. Πλάκες από ελεφαντόδοντο ενσωματώθηκαν στις μεγάλες πλευρές της λειψανοθήκης που διακοσμήθηκαν με τα σύμβολα των Ευαγγελιστών, καθώς και με λιοντάρια. Οι πλάκες αυτές με τη σειρά τους περιβάλλονται από ζώνες διακοσμημένες με χρυσό, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια. Οι δύο μικρές πλευρές είναι ακόμα πιο περίτεχνα διακοσμημένες. Στην μία πλευρά βρίσκονται δύο χιαστί σταυροί διακοσμημένοι με μαργαριτάρια, ενώ στην άλλη υπάρχει ένα μενταγιόν που περιβάλλεται από πέρλες και από κόκκινους γρανάτες. Ένα χρυσός βυζαντινός σόλιδος με το πορτραίτο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' κοσμεί το κέντρο της σύνθεσης. Αφιερωτική και κτητορική επιγραφή με το όνομα του Αρχιεπισκόπου Egbert περιβάλλει περιμετρικά τις άκρες της πάνω πλευράς του αλτάριου λειψανοθήκης του Αποστόλου Ανδρέα.
   
Η λειψανοθήκη κατάφερε να βρει και σας παρουσιάζει παρακάτω εικοσιτέσσερεις τμηματικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης αυτού του ιερού αντικειμένου.



152 - Το αρχαιότερο σωζόμενο παράδειγμα αναπαράστασης του Ιερού Μανδηλίου σε φορητή εικόνα



 Το αρχαιότερο παράδειγμα αναπαράστασης του Ιερού Μανδηλίου σε φορητή εικόνα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το αρχαιότερο σωζόμενο παράδειγμα
αναπαράστασης του Ιερού Μανδηλίου σε φορητή εικόνα.
Σινά, φορητή εικόνα, μονή Αγίας Αικατερίνης, 10ος αι.


Στην ανάρτηση 12 - Αντίγραφο του Ιερού Μανδηλίου στο Βατικανό (San Silvestro in Capite) είχαμε παρουσιάσει μία φορητή εικόνα που ήταν το αρχαιότερο σωζόμενο παράδειγμα εικονογράφησης του Ιερού Μανδηλίου.

Της εικόνας αυτής που χρονολογείται τον 10ο αιώνα και βρίσκεται στη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, η λειψανοθήκη βρήκε υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες και τις παρουσιάζει εδώ. 

Η εικόνα ήταν μάλλον μέρος τρίπτυχου και παρουσιάζει τον βασιλιά Άβγαρο με επιλεγμένους αγίους.
  
 Το αρχαιότερο παράδειγμα αναπαράστασης του Ιερού Μανδηλίου σε φορητή εικόνα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο βασιλιάς Άβγαρος της Έδεσσας υποδέχεται το Ιερό Μανδήλιο (πάνω δεξιά).
Το αρχαιότερο σωζόμενο παράδειγμα αναπαράστασης του Ιερού Μανδηλίου.
Σινά, φορητή εικόνα, μονή Αγίας Αικατερίνης, 10ος αι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:



Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

151 - Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού στην Τρηρ της Γερμανίας


Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού. Θησαυρός του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού.
Θησαυρός του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ Γερμανίας.

Ένα απο τα υποτιθέμενα καρφιά (= ήλοι) της Σταύρωσης του Χριστού αποθησαυρίζεται στο Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ (= Trier, παλαιότερα αναφερόμενη ως Τρέβηροι ήταν η Augusta Treverorum, το μέρος όπου βασίλευαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη πριν επιλεγεί το Βυζάντιο ως η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας). Ο Τίμιος Ήλος της φωτογραφίας πιστευόταν ότι ήταν ένα από τα τρία ή τέσσερα αυθεντικά καρφιά με τα οποία προσηλώθηκε ο Χριστός στον Σταυρό. 


Η στεφανωμένη κάρα της Αγίας Ελένης. CAPUT S HELENAE = Η κάρα της Αγίας Ελένης. Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ. Η Αγία Ελένη κρατά στα χέρια τον Τίμιο Σταυρό και τους τρεις Τίμιους Ήλους της Σταύρωσης. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η στεφανωμένη κάρα της Αγίας Ελένης.
CAPUT S HELENAE = Η κάρα της Αγίας Ελένης.
Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ.
Η Αγία Ελένη κρατά στα χέρια τον Τίμιο Σταυρό
και τους τρεις Τίμιους Ήλους της Σταύρωσης.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τον Τίμιο Ήλο έφερε στην Τρηρ η Αγία Ελένη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της μεσαιωνικής Τρηρ. Λιτανευόταν, περιφερόταν προς αποτροπή ασθενειών, ορκίζονταν πάνω σε αυτόν και επιπλέον, ως λέγεται, θαυματουργούσε. Φέρεται να έχουν βρει θαυματουργικά το φως τους αρκετοί τυφλοί κατα τη διάρκεια αυτών των λιτανειών.

 
Η Τρηρ (=Trier) της Γερμανίας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Τρηρ (=Trier) της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

150 - Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ενσωματωμένα λείψανα 32 αγίων

 
Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ενσωματωμένα λείψανα 32 αγίων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ενσωματωμένα λείψανα 32 αγίων.


Η εικόνα-λειψανοθήκη "Света Богородица Осеновица" αποθησαυρίζεται στον Καθολικό Ναό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας στη Βουλγαρία. Η εικόνα πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή και μάλιστα κατά τον Μεσαίωνα λιτανευόταν σε διάφορα μέρη της βαλκανικής χερσονήσου για αποτροπή, αλλά και θεραπεία λοιμωδών νόσων, καθώς και άλλων ασθενειών.


Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ενσωματωμένα λείψανα 32 αγίων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η Ιερά Μονή της Ρίλας στη Βουλγαρία.


Η εικόνα-λειψανοθήκη είναι το κύριο προσκυνηματικό αντικείμενο της Ιεράς Μονής της Ρίλας. Έχει διαστάσεις 52Χ30 εκ και φέρει στο κέντρο μία μικρή εικόνα της Θεοτόκου που κρατά στο αριστερό της χέρι τον μικρό Ιησού. Η εικόνα ακολουθεί τον τύπο της Παναγίας Οδηγήτριας. Επιγραφή μάλιστα στο πάνω μέρος της εικόνας σημειώνει ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ. Περιμετρικά της μικρής αυτής εικόνας σε 32 ξεχωριστά διάχωρα ενσωματώθηκαν λείψανα αγίων, των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα σε ασημένια ελάσματα. Η υπερπολύτιμη εξωτερική διακόσμηση της εικόνας με πολύτιμους λίθους έχει χαθεί.
  

Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας με ενσωματωμένα λείψανα 32 αγίων http://leipsanothiki.blogspot.be/


Η εικόνα ενσωματώνει λείψανα των:

Πρώτη σειρά (από πάνω):  Προφήτη Δανιήλ, Αγίου Λαζάρου του Τετραημέρου, Επισκόπου Κιτίου Κύπρου, Αγίου Μάρτυρος Λευκίου (που μαρτύρησε μαζί με τον Θύρσο και τον Καλλίνικο, τον καιρό του αυτοκράτορα Δεκίου), Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου και Αγίου Ισαποστόλου Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Δεύτερη σειρά: Αγίου Μάρτυρος Αγαθαγγέλου, Οσίου Στεφάνου του Ομολογητού, του Νέου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, Αγίου Μάρτυρος Σεργίου και Αγίου Μάρτυρος Βάκχου.

Τρίτη σειρά: Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Αγίου Μάρτυρος Εμμανουήλ, Αγίου Μάρτυρος Φλώρου και Αγίου Μάρτυρος Λαύρου.

Τέταρτη σειρά: Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας, Αγίου Γρηγορίου Α΄του Μεγάλου, Αγίου Αποστόλου και Ιερομάρτυρος Συμεώνος και Αγίου Ιερομάρτυρος Αντύπα, Επισκόπου Περγάμου.

Πέμπτη σειρά: Αγίου Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Αγκύρας, Αγίου Μάρτυρος Ανδρέα του Στρατηλάτου, Αγίου Ιερομάρτυρος Υπατίου, Επισκόπου Γαγγρών, Αγίου Μάρτυρος Μιχαήλ (άγνωστο ποιου ακριβώς) και Αγίου Ιωάσαφ (άγνωστο ποιου ακριβώς).

Έκτη σειρά: Αγίου Αρχιμανδρίτη Στέφανου, Αγίου Μάρτυρος Καλλίνικου, Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Αγίου Θεοφάνους και Αγίας Σαλώμης της Μυροφόρου.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...