Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

347 - Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών αγίων


Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών αγίων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Άγιοι Μερκούριος και Αρτέμιος.
Τοιχογραφία του Μανουήλ Πανσέληνου. Πρωτάτον, Άγιον Όρος.

Οι πανοπλίες των Βυζαντινών είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και αυτό διότι δεν υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα ικανά να επιτρέψουν μία εύκολη και άμεση ανακατασκευή της αρχικής μορφής τους. Παρόλα αυτά, εύκολα κάποιος μπορεί να τις θαυμάσει στις εικόνες και τοιχογραφίες των Ορθόδοξων εκκλησιών καθώς και σε άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης, π.χ. ανάγλυφα.

Οι πανοπλίες και τα όπλα των Ορθόδοξων Στρατιωτικών Αγίων στις εικόνες και τις τοιχογραφίες αντανακλούν επίσης τη δύναμη των βυζαντινών Αυτοκρατόρων, το αήττητο του βυζαντινού στρατού, τη μεγαλοπρέπεια της Αυτοκρατορίας, τον θρίαμβο των Νικών, τις ρωμαϊκές στρατιωτικές αρετές και τη Θεϊκή προστασία και πρόνοια. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο εγχειρίδιο που να περιγράφει την κατασκευή βυζαντινών πανοπλιών,
έτσι λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο κατασκευής τους. 

Η βυζαντινή πανοπλία γνωστή και με το όνομα "κλιβάνιο"- ίσως από το κλίβανος λόγω του σχήματος ή και την πολλή ζέστη που αισθανόταν κανείς όταν την φορούσε. Σκεφθείτε τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές εκστρατείες του βυζαντινού στρατού και τους κατάφρακτους κάτω από το καυτό ήλιο της Μικράς Ασίας, της Μεσοπαταμίας και της Συρίας. Οι στρατιώτες και τα άλογα πραγματικά θα υπέφεραν, αλλά ένας βαριά εξοπλισμένος βυζαντινός κατάφρακτος ήταν σχεδόν άτρωτος από εχθρικές προσβολές.
 

Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών αγίων http://leipsanothiki.blogspot.be/
Απόσπασμα από τη στρατιωτική πραγματεία του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Β´ Φωκά,
Στρατηγικὴ ἔκθεσις καὶ σύνταξις Νικηφόρου δεσπότου, στο οποίο περιγράφει
τη στολή του βυζαντινού κατάφρακτου ιππέα.

Ο Δημήτρης Κατσίκης ερευνά συστηματικά διάφορες ιστορικές περιόδους και ασχολείται με την κατασκευή αντιγράφων βυζαντινών πανοπλιών έχοντας ως πρότυπα τις απεικονίσεις των Ορθόδοξων Στρατιωτικών Αγίων. Μερικές από τις πανοπλίες αυτές παρουσιάζει παρακάτω η λειψανοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

346 - Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας Μαρίας της Αλανίας


Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας Μαρίας της Αλανίας http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας Μαρίας της Αλανίας.


Στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 16 - Βυζαντινή λειψανοθήκη με το χέρι του Αγίου Γεωργίου είχαμε γράψει: Το χέρι του Αγίου Γεωργίου με την εσωτερική ασημένια λειψανοθήκη είναι ένα από τα τέσσερα υπερπολύτιμα λείψανα που, όπως λέγεται, ο Δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος (γεν. 1107; – θαν. 21 Ιουνίου 1205), κακόφημος για τον ρόλο του στην Τέταρτη Σταυροφορία την οποία αυτός, σε ηλικία ενενήντα ετών, κατεύθυνε ενάντια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, λεηλατώντας την Κωνσταντινούπολη, έφερε μαζί του από την Κωνσταντινούπολη μετά το 1204. Τα άλλα τρία λείψανα είναι: του Αίματος του Χριστού, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και το κεφάλι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που έφερε μαζί του ο Ερρίκος Δάνδολος (Enrico Dandolo) είναι αυτό που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία και αποδίδεται σήμερα στην βυζαντινή αυτοκράτειρα Μαρία της Αλανίας, η οποία το είχε αφιερώσει κατά πάσα πιθανότητα στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, από όπου περιήλθε στην κατοχή του Ερρίκου Δάνδολου. Ο Ερρίκος Δάνδολος το αφιέρωσε στις αρχές του 13ου αιώνα στον Άγιο Μάρκο Βενετίας και από τότε φυλάσσεται εκεί.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

345 - Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας

Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκρατόρισσας και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας.


Όταν φωτογράφιζα διάφορες προθήκες του Θησαυρού της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία είχα προσέξει ένα πολύ εντυπωσιακό σταυρό από Τίμιο Ξύλο (αυτό που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία πίσω αριστερά), αφού εκτός του μεγέθους του, εντύπωση προκαλεί και η έλλειψη πολυτελούς διακόσμησης. Έχει μονάχα χρυσεπάργυρα καλύμματα στις τέσσερεις άκρες του.

Το Τίμιο Ξύλο της βυζαντινής αυτοκράτειρας και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τμήμα της αφιερωτικής επιγραφής της βυζαντινής αυτοκράτειρας
και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας.

Μεγεθύνοντας τη φωτογραφία πρόσεξα και αφιερωτική επιγραφή, γραμμένη στα ελληνικά, σύνηθες στοιχείο σε βυζαντινές σταυροθήκες ή λειψανοθήκες.

Αλλά, προς μεγάλη μου έκπληξη, όπως ανακάλυψα από τη βιβλιογραφία, η αφιερωτική επιγραφή αυτού του Τιμίου Ξύλου είναι στην πραγματικότητα ικεσία προς τον Θεόν της αυτοκράτειρας και μοναχής Ειρήνης Δούκαινας λίγο προ του θανάτου της.
  
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

344 - Μία μεγάλη ιδιωτική συλλογή αγίων λειψάνων στην Ελλάδα

Μία μεγάλη ιδιωτική συλλογή αγίων λειψάνων στην Ελλάδα http://leipsanothiki.blogspot.be/
Μεγάλη ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη με άγια λείψανα του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών "Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής".

Η λειψανοθήκη έχει αναδημοσιεύσει αρκετά άρθρα του Καθηγητή κ. Αντωνίου Μάρκου, Διευθυντή του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών "Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής", από το εξαιρετικό του ιστολόγιο "Το Συναξάριο της Εκκλησίας". Όπως πληροφορηθήκαμε σε μεταγενέστερο χρόνο, το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών "Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής" κατέχει μία πλούσια και μεγάλη ιδιωτική συλλογή αγίων λειψάνων. 
  
Πρόσφατα ζητήσαμε από τον κ. Καθηγητή μία "ψηφιακή" συνέντευξη σχετικά με τη συλλογή των αγίων λειψάνων που κατέχει το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών. Η συνέντευξη, η οποία πρόθυμα μάς δόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, δημοσιεύεται παρακάτω μαζί με φωτογραφίες καθώς και τον κατάλογο των αγίων λειψάνων που κατέχει το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

343 - Από τα ιερά βυζαντινά κειμήλια του Αγίου Μάρκου Βενετίας (1)


  Από τα ιερά βυζαντινά κειμήλια του Αγίου Μάρκου Βενετίας (1) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τέσσερα χρυσεπάργυρα βυζαντινά ξύλινα κουτιά με χριστολογικά και μαριολογικά λείψανα.
Προέρχονται μάλλον από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, ενώ σήμερα βρίσκονται
στο ιερό θυσιαστήριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.


Στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 59 - Φωτογραφίες από το θησαυρό του Αγίου Μάρκου είχα γράψει ότι "οι φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο μέρος από τα εκθέματα του θησαυρού που εκτίθεται στο μουσείο και αυτό με τη σειρά του είναι μικρό μόνο μέρος από τους θησαυρούς που κατέχει ο Άγιος Μάρκος της Βενετίας, αλλά που σπανίως εκτίθενται", αλλά και ότι "έχω συγκεντρώσει αρκετό υλικό από διάφορες μελέτες που θα αναρτηθεί σταδιακά στη λειψανοθήκη".

Κάνοντας αρχή από αυτήν εδώ την ανάρτηση, η λειψανοθήκη παρουσιάζει τέσσερα πολύ μικρά ξύλινα κουτιά που προέρχονται από τη δήωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας και κατά πάσα πιθανότητα από την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, ενώ αποθησαυρίζονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Όπως έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό (βλέπε: A. Frolow, Notes sur les reliques et reliquaires byzantins de Saint-Marc de Venise, στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 4 (1964-1965), 1966), τα τέσσερα κουτιά ήταν μέρος Σταυροθήκης Τιμίου Ξύλου που λανθάνει σήμερα και περιέχουν χριστολογικά και μαριολογικά λείψανα. Για άγνωστο λόγο, αφαιρέθηκαν από την Σταυροθήκη
Τιμίου Ξύλου και τοποθετήθηκαν στο θυσιαστήριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Τα ξύλινα αυτά βυζαντινά κουτιά που έχουν ίδιες σχεδόν διαστάσεις μεταξύ τους (τα μεγαλύτερα έχουν μήκος 32 χιλ, πλάτος 25 χιλ και ύψος 11 χιλ), είναι καλυμμένα με χρυσεπάργυρη διακόσμηση και φέρουν ελληνικές επιγραφές (μέγιστη διάσταση γραμμάτων 4 χιλ). Το πάνω μέρος τους με τις επιγραφές είναι συρόμενο επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στο εσωτερικό τους, ενώ στο κέντρο τους έχουν ένα δακτύλιο. Χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και σύμφωνα με τις επιγραφές φέρουν τεμάχια:

α) εκ της αγίας σινδόνος

β) εκ της αγίας ζώνης της Θεοτόκου

γ) από των αγίων σπαργάνων και

δ) εκ του αγίου λεντίου.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:




Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

342 - Τα κειμήλια του Αγίου Ιωάννου στη Φώκαια


Τα κειμήλια του Αγίου Ιωάννου στη Φώκαια http://leipsanothiki.blogspot.be/
Απεικόνιση αλμογάβαρου από το κάστρο του Αλκανίς (Αραγωνία) [Άγνωστος, 1290-1375].


Η Καταλανική Εταιρεία (Companyia Catalana d'Orient) ήταν ένα μισθοφορικό σώμα Καταλανών που έδρασε τον 14ο αιώνα στη Σικελία, στις μικρασιατικές και ευρωπαϊκές περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στις φραγκοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας. Η Εταιρεία, διοικούμενη από έναν τέως Ναΐτη γερμανικής καταγωγής, τον Ρογήρο τον Ανθηρό (Roger de Flor), πρόσφερε τις υπηρεσίες των 10.000 ανδρών της στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο, κατά των Τούρκων εισβολέων στη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια συγκρούστηκε νικηφόρα με τους Βυζαντινούς, ενώ επιδόθηκε σε μια σειρά φοβερών λεηλασιών και ωμοτήτων στη Θράκη και στην Ελλάδα, ενώ αργότερα κατέλαβε το φραγκικό δουκάτο της Αθήνας (1311). Η καταλανοκρατία στην Αθήνα διήρκεσε μέχρι το 1388.

Ένας στρατιώτης της Καταλανικής Εταιρείας, ο Ραμόν Μουντανέ, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και οικονομικός υπεύθυνος της Καταλανικής Εταιρείας, έγραψε ένα Χρονικό της δράσης της. Στο Χρονικό καταγράφει και τα γεγονότα της εκστρατείας των Καταλανών στην Ανατολή, τη μοναδική σωζόμενη καταλανική πηγή για τα γεγονότα της εκστρατείας στη Μ. Ασία και τον ελλαδικό χώρο (1302-1311 περίπου).

Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή, απόσπασμα από το Χρονικό του Ραμόν Μουντανέ, μεταφράστηκε από τα καταλωνικά στα ελληνικά από τον Νίκο Πρατσίνη και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Στοχαστής / Barcino με πρόλογο, εισαγωγή και σχόλια του ίδιου μεταφραστή. Από το βιβλίο αυτό που προτείνεται ανεπιφύλακτα από τη λειψανοθήκη προέρχεται και το παρακάτω αξιοπρόσεκτο απόσπασμα που περιγράφει τα κειμήλια που πήραν λάφυρα οι Καταλανοί από τη δήωση της Φώκαιας στη Μ. Ασία. 

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

340 - Τίμιο Ξύλο και Άγιον Όρος



Η λειψανοθήκη έχει εντοπίσει αρκετά τεμάχια Τιμίου Ξύλου στο Άγιον Όρος ανατρέχοντας σε ξενόγλωσση κυρίως βιβλιογραφία, αλλά δεν έχει φωτογραφίες από αυτά εκτός σύντομων περιγραφών των σταυροθηκών στις οποίες εγκιβωτίζονται. Κατά τη διάρκεια όμως των ερασιτεχνικών της ερευνών έχει καταφέρει να βρει φωτογραφίες για μερικά από αυτά και να αναρτήσει σύντομες περιγραφές τους. Ασφαλώς η ερευνητική προσπάθεια της λειψανοθήκης θα συνεχισθεί, Θεού θέλοντος, παρόλο που η πρόσβαση σε αυτά και η φωτογράφησή τους αποδεικνύεται μερικές φορές πολύ δύσκολη ως αδύνατη. Ως μία ανασκόπηση του τι έχει παρουσιασθεί από τη λειψανοθήκη ως τώρα, παρουσιάζονται παρακάτω φωτογραφίες των τεμαχίων του Τιμίου Σταυρού που βρίσκονται ή προέρχονται από το Άγιον Όρος μαζί με τις υπερσυνδέσεις (hyperlinks) που οδηγούν στις αντίστοιχες αναρτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

339 - Επαναπατρίστηκε κλεμμένο βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους

βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους http://leipsanothiki.blogspot.be/
Λεπτομέρεια μικρογραφίας από το χειρόγραφο Διονυσίου 8.


Ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 12ου αιώνα (γνωστό ως Διονυσίου 8 και MS. LUDWIG II 4) επαναπατρίστηκε στις 11.09.2014 στην Ελλάδα από την Αμερική και θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 30 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το χειρόγραφο που προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου  Όρους είχε κλαπεί το 1960, ενώ στη συνέχεια αποκτήθηκε το 1983 από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια.

"Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1133), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos" περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι "το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων".


βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η περιγραφή του χειρογράφου Διονυσίου 8 στο βιβλίο του Σπυρίδωνα Λάμπρου
Catalogue of the Greek manuscripts on Mount Athos, Cambridge, 1895.

Το χειρόγραφο θα εκτεθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων και το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα.
   
βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους http://leipsanothiki.blogspot.be/
To φύλλο του χειρογράφου στη συλλογή Κανελλοπούλου (fol. 134v).

Μετά το πέρας της έκθεσης, το χειρόγραφο μαζί με το φύλλο του Μουσείου Κανελλοπούλου θα επιστρέψει στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος.
   
Δείτε παρακάτω 16 σελίδες του κώδικα, καθώς και το βιβλιογραφικό του σημείωμα:


Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

338 - Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους (1)


Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Η ωραιότατη και περίτεχνη αυτή Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου, η οποία χρησιμοποιείται ως εικόνα φόντου από τον ιστότοπο της λειψανοθήκης, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και είναι σερβικής και βασιλικής προέλευσης.

Περιέχει ένα μεγάλο τμήμα Τιμίου Ξύλου, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, διαμορφωμένο σε σχήμα πατριαρχικού Σταυρού. Το Τίμιο Ξύλο είναι επενδυμένο με ασήμι και φέρει πλούσια διακόσμηση από σειρές μαργαριτάρια, λαξευμένα φυσικά κρύσταλλα (cabochon) και ασημένια ποικίλματα· φυλάσσεται δε μέσα σε ειδικά για τον σκοπό αυτό κατασκευασμένη λειψανοθήκη. Στον χώρο της λειψανοθήκης, γύρω-γύρω από τον Σταυρό, βρίσκονται χαραγμένες σε ασημένια θυρόφυλλα μορφές Αγίων και επιγραφές στα σερβικά. Κάτω από τα θυρόφυλλα υπάρχουν φατνώματα με λείψανα. Ο τύπος της Σταυροθήκης Τιμίου Ξύλου που φέρει και λείψανα σε φατνώματα είναι τυπικός βυζαντινός. Σύμφωνα με τους ερευνητές κατασκευάστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα.

Η Σταυροθήκη, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, έχει δεκατέσσερα φατνώματα με λείψανα που τα έχω αριθμήσει από το 1 ως το 14. Κτητορική επιγραφή (Α) βρίσκεται πάνω στον Τίμιο Σταυρό, αλλά και περιμετρικά της Σταυροθήκης. 


Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
Βρίσκεται εντός περίτεχνης λειψανοθήκης που φέρει φατνώματα με λείψανα.


Ψάχνοντας για κάποια αναφορά στο περιεχόμενο των φατνωμάτων με τα λείψανα, και συμβουλευόμενος διάφορα βιβλία, βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα:
  
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

337 - Μέρος από το φραγγέλιο με το οποίο βασάνισαν τον Χριστό (Άαχεν, Γερμανία)


Μέρος από το φραγγέλιο με το οποίο βασάνισαν τον Χριστό (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τα λεγόμενα τρία "μικρά" προσκυνήματα του Άαχεν.
Αριστερά η ζώνη της Παναγίας, στο κέντρο η ζώνη του Χριστού
και δεξιά τμήμα από το φραγγέλιο με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός.

Στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν αποθησαυρίζονται διάφορα σπουδαία χριστολογικά και μαριολογικά λείψανα, ανάμεσα στα οποία είναι και μία ζώνη του Χριστού, μία ζώνη της Παναγίας και τμήμα του φραγγελίου, με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός. 

Μέρος από το φραγγέλιο με το οποίο βασάνισαν τον Χριστό (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Αριστερά η ζώνη της Παναγίας, στο κέντρο η ζώνη του Χριστού
και δεξιά τμήμα από το φραγγέλιο με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός.

Τα τρία λείψανα αυτά ονομάζονται στα Γερμανικά "die drei „kleinen“ Heiligtümer" (τα τρία "μικρά" προσκυνήματα) για να αντιδιαστέλλονται από τα τέσσερα μεγάλα προσκυνήματα του Άαχεν και βρίσκονται σε τρεις παρόμοιες λειψανοθήκες που προέρχονται όλες από κάποιο εργαστήριο πιθανότατα της Πράγας και κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1360 και του 1380.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και μία λειψανοθήκη που αποθησαυρίζει ένα τεμάχιο από το φραγγέλιο με το οποίο μαστίγωσαν τον Χριστό.


Άαχεν, Γερμανία. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Άαχεν, Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


336 - Η ζώνη της Παναγίας του Άαχεν Γερμανίας

Η ζώνη της Παναγίας (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το, όπως πιστεύεται, θαυματουργό άγαλμα της Θεοτόκου
στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν της Γερμανίας.

Μπροστά από το άγαλμα η ζώνη της Παναγίας, αριστερά η ζώνη του Χριστού
και αριστερότερα τμήμα από το φραγγέλιο με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός.

Στο βάθος υπερυψωμένη η λειψανοθήκη με τα τέσσερα υφασμάτινα λείψανα,
που θεωρούνται τα μεγάλα θρησκευτικά προσκυνήματα του Άαχεν
και παρουσιάζονται στο κοινό κάθε επτά χρόνια.

Η λειψανοθήκη επισκέφθηκε πρόσφατα τον ανακαινισμένο θησαυρό του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν (Aachen) στη Γερμανία και εκεί εκτός από μία ζώνη του Χριστού (βλέπε:335 - Η ζώνη του Χριστού (Άαχεν, Γερμανία) ανακάλυψε και μία ζώνη της Παναγίας.

Η ζώνη της Παναγίας βρίσκεται μέσα σε μία πλούσια διακοσμημένη λειψανοθήκη που κατασκευάστηκε πιθανότατα στην Πράγα το 1360. Μαζί με τη ζώνη του Χριστού και το τεμάχιο του φραγγελίου με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός αποτελούν τα λεγόμενα τρία "μικρά" προσκυνήματα του Άαχεν ("die drei „kleinen“ Heiligtümer"). Αν και είναι ουσιαστικά άγνωστη η προέλευσή της, εντούτοις πιστεύεται ότι ήρθε στο Άαχεν την εποχή του Καρλομάγνου, τον 8ο αιώνα, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν τα Ιεροσόλυμα και η Παλαιστίνη βρισκόταν κάτω από μουσουλμανικό ζυγό.

Η λειψανοθήκη με τη ζώνη της Παναγίας του Άαχεν έχει διαστάσεις 62,5 εκ ύψος και 21 εκ διάμετρο στη βάση της. Σύμφωνα με τον οδηγό The Cathedral Treasury of Aachen των Herta Lepie και Georg Minkenberg, σελ 116, η ζώνη της Παναγίας του Άαχεν είναι από πλεγμένο λινό. Επιγραφή: Zingulum B. Mariae Virginis = Ζώνη της Υπερευλογημένης Παρθένου Μαρίας.

 
Η ζώνη της Παναγίας (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τα λεγόμενα τρία "μικρά" προσκυνήματα του Άαχεν.
Αριστερά η ζώνη της Παναγίας, στο κέντρο η ζώνη του Χριστού
και δεξιά τμήμα από το φραγγέλιο με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός.


Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Άαχεν της Γερμανίας αρνείται να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των ιερών κειμηλίων που κατέχει (επιβεβαιώνει μονάχα την ιστορική τους 'αυθεντικότητα', ότι δηλαδή για αιώνες θεωρούνταν εκεί για παράδειγμα το συγκεκριμένο λείψανο ως ζώνη της Παναγίας) και δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε επιστημονική εξέταση σε αυτά (δες για παράδειγμα εδώ συνέντευξη του Michael Hesemann για το ίδιο θέμα).


Άαχεν, Γερμανία. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Άαχεν, Γερμανία.

 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:


Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

335 - Η ζώνη του Χριστού (Άαχεν, Γερμανία)

 Η ζώνη του Χριστού (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η ζώνη του Χριστού (Άαχεν, Γερμανία).

Στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν αποθησαυρίζονται, όπως έχουμε ξαναπεί [βλέπε: 333 - Τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο (Άαχεν, Γερμανία)], διάφορα σπουδαία χριστολογικά και μαριολογικά λείψανα, ανάμεσα στα οποία είναι και μία ζώνη του Χριστού, μία ζώνη της Παναγίας και τμήμα του φραγγελίου, με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός. 

 Η ζώνη του Χριστού (Άαχεν, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το, όπως πιστεύεται, θαυματουργό άγαλμα της Θεοτόκου
στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν της Γερμανίας.

Μπροστά και στο κέντρο η ζώνη του Χριστού, δεξιά η ζώνη της Παναγίας
και αριστερά τμήμα από το φραγγέλιο με το οποίο μαστιγώθηκε ο Χριστός.

Τα λείψανα αυτά που ονομάζονται στα Γερμανικά "die drei „kleinen“ Heiligtümer" (τα τρία "μικρά" προσκυνήματα) για να αντιδιαστέλλονται από τα τέσσερα μεγάλα προσκυνήματα του Άαχεν βρίσκονται σε τρεις παρόμοιες λειψανοθήκες που προέρχονται όλες από κάποιο εργαστήριο πιθανότατα της Πράγας και κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1360 και του 1380.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και μία λειψανοθήκη που αποθησαυρίζει μία ζώνη του Χριστού. Είναι όμως δυνατόν να έχει διασωθεί μία ζώνη του Χριστού, αν υποτεθεί ότι ο Χριστός φορούσε ζώνη;


Άαχεν, Γερμανία. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Άαχεν, Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα παρακάτω και δείτε περισσότερες φωτογραφίες:


Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

334 - Ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (Μενχενγκλάντμπαχ, Γερμανία)


Ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (Μενχενγκλάντμπαχ, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το υφασμάτινο λείψανο που θεωρούνταν ότι ανήκε στο υποτιθέμενο ύφασμα
που κάλυπτε την τράπεζα του Μυστικού Δείπνου στα Ιεροσόλυμα.
Θησαυρός του Καθολικού Ναού της γερμανικής πόλης
Μενχενγκλάντμπαχ.

Στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 276 - Τα χριστολογικά υφασμάτινα λείψανα του Αυτοκρατορικού Θησαυρού της Βιέννης είχαμε παρουσιάσει μία χρυσή λειψανοθήκη που αποθησαυρίζει ένα τεμάχιο υφάσματος που θεωρούνταν ότι ανήκε στο υποτιθέμενο ύφασμα που κάλυπτε την τράπεζα του Μυστικού Δείπνου στα Ιεροσόλυμα.

Ύφασμα που κάλυπτε την Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου (Μενχενγκλάντμπαχ, Γερμανία) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Υφασμάτινο λείψανο που θεωρούνταν ότι ανήκε στο υποτιθέμενο ύφασμα
που κάλυπτε την τράπεζα του Μυστικού Δείπνου στα Ιεροσόλυμα.
Είναι όμως διαφορετικής υφής από το ύφασμα του
Μενχενγκλάντμπαχ.
Αυτοκρατορικός Θησαυρός Βιέννης (Αυστρία).
  

Ένα άλλο τεμάχιο υφάσματος που θεωρούνταν επίσης ότι ανήκε στο υποτιθέμενο ύφασμα που κάλυπτε την τράπεζα του Μυστικού Δείπνου ανακαλύφθηκε από την λειψανοθήκη στη γερμανική πόλη Μενχενγκλάντμπαχ (γερμ. Mönchengladbach), κοντά στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα. 

Μενχενγκλάντμπαχ (Γερμανία). http://leipsanothiki.blogspot.be/
Μενχενγκλάντμπαχ
(Γερμανία).
   

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω και δείτε περισσότερες φωτογραφίες [οι περισσότερες σε κοπιράιτ: Foto (c) Katz] :


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

333 - Τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο (Άαχεν, Γερμανία)

Η λειψανοθήκη με το τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο (Άαχεν, Γερμανία). http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η λειψανοθήκη με το τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο (Άαχεν, Γερμανία).


Η λειψανοθήκη επισκέφθηκε πρόσφατα τον ανακαινισμένο θησαυρό του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν (Aachen) στη Γερμανία και πρόκειται να καλύψει με προσεχείς αναρτήσεις σπουδαία λείψανα που αποθησαυρίζονται εκεί.

Η περιοχή του Άαχεν επιλέχτηκε από τον Κάρολο τον Μέγα ή Καρλομάγνο ως τόπο μόνιμης εγκατάστασής του. Εκεί έχτισε το ανάκτορό του, καθώς επίσης και τον καθεδρικό ναό. Από τη βασιλεία του Όθωνος Α' και ύστερα, μέχρι περίπου τα μέσα του 16ου αιώνα, το Άαχεν αποτελούσε την πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στον οκτάγωνο καθεδρικό ναό της πόλης γίνονταν οι στέψεις των γερμανών βασιλέων και αυτοκρατόρων.

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν είναι μεγάλο και σπουδαίο προσκυνηματικό κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού, λόγω των χριστολογικών και μαριολογικών υφασμάτινων λειψάνων που κατέχει και τα οποία επιδεικνύονται στο κοινό μόνο για μερικές ημέρες κάθε επτά χρόνια (και για τα οποία ετοιμάζεται προσεχώς ανάρτηση από τη λειψανοθήκη). Εκτός όμως από αυτά, στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού, εκτίθενται και άλλα σπουδαία λείψανα, ανάμεσα στα οποία και τεμάχιο του Ιερού Σπόγγου.


Η λειψανοθήκη με το τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο (Άαχεν, Γερμανία). http://leipsanothiki.blogspot.be/
Τοιχογραφία με παράσταση της Άκρας Ταπείνωσης (Μετέωρα).
Αριστερά του Χριστού ο σπόγγος, ενώ δεξιά η λόγχη.

Γενομένης δὲ ὥρας ἕκτης σκότος ἐγένετο ἐφ' ὅλην τὴν γῆν ἕως ὥρας ἐνάτης· καὶ τῇ ὥρᾳ τῇ ἐνάτῃ ἐβόησεν ὁ Ἰησοῦς φωνῇ μεγάλῃ λέγων· Ἐλωῒ Ἐλωῒ, λιμᾶ σαβαχθανί; ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον, ὁ Θεός μου ὁ Θεός μου, εἰς τί με ἐγκατέλιπες; καί τινες τῶν παρεστηκότων ἀκούσαντες ἔλεγον· Ἴδε Ἠλίαν φωνεῖ. δραμὼν δέ εἷς καὶ γεμίσας σπόγγον ὄξους περιθεὶς τε καλάμῳ ἐπότιζεν αὐτόν λέγων· Ἄφετε ἴδωμεν εἰ ἔρχεται Ἠλίας καθελεῖν αὐτόν. ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀφεὶς φωνὴν μεγάλην ἐξέπνευσε. (Μάρκ. 15, 33-37).


Άαχεν, Γερμανία. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Άαχεν, Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:


332 - Η νέα λειψανοθήκη με το ιερό λείψανο του Αγίου Μύρωνος

Η νέα επάργυρη και επιζωγραφισμένη λειψανοθήκη του ιερού λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου, προστάτου και εφόρου της νήσου των Αντικυθήρων. http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η νέα επάργυρη και επιζωγραφισμένη λειψανοθήκη του ιερού λειψάνου του Αγίου Μύρωνος,
πολιούχου, προστάτου και εφόρου της νήσου των Αντικυθήρων.


Σε συνέχεια των αναρτήσεων της λειψανοθήκης σχετικά με το ιερό λείψανο του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου, προστάτου και εφόρου της νήσου των Αντικυθήρων, δημοσιεύουμε εδώ φωτογραφίες από τη νέα λειψανοθήκη του αγίου λειψάνου.

Το ιερό λείψανο δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Κέντρο Αγιολογικών Σπουδών "Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής" και τον Διευθυντή του Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου, ενώ ανήκε αρχικά στην προσωπική λειψανοσυλλογή του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Νικοδήμου (1883-1890), που καταγόταν από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, όπου και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Μύρωνος.

Το ιερό λείψανο φιλοξενήθηκε σχεδόν για δύο μήνες στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Σπετσών καθόλο το διάστημα κατασκευής της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης, τη δαπάνη για την οποία κάλυψαν Αντικυθήριοι και φιλο-Αντικυθήριοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εξαιρετικά περίτεχνη λειψανοθήκη περιλαμβάνει περιμετρικά σκηνές του μαρτυρίου του Αγίου τις οποίες εμπνεύσθηκαν οι αδελφές της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών, που φημίζεται για τον αγιογραφικό της οίκο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:


Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

331 - Τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στον Ναό του Προφήτου Ηλία στη Μόσχα

Το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στον Ναό του Προφήτου Ηλία στη Μόσχα (Храм пророка Илии в Обыденском переулке). http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στον Ναό του Προφήτου Ηλία στη Μόσχα
(Храм пророка Илии в Обыденском переулке).


Στη ρωσική έκδοση της Βικιπαίδειας και στο λήμμα περί της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου (Пояс Пресвятой Богородицы) γίνεται αναφορά σε δύο τεμάχια της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου που φυλάσσονται στη Ρωσία και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό της Παναγίας του Καζάν (Собор Казанской иконы Божией Матери) στην Αγία Πετρούπολη και στον Ναό του Προφήτου Ηλία στη Μόσχα (Храм Илии Пророка Обыденного).

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της Ιεράς Περιοδείας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στη Ρωσία το 2011 και την πολύωρη αναμονή του κόσμου εκεί για να την προσκυνήσει, εμφανίστηκαν άρθρα στον ηλεκτρονικό ρωσικό τύπο που καλούσαν τον κόσμο να πάει να προσκυνήσει τα υπάρχοντα τεμάχια της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου που υπήρχαν ήδη εκεί και να αποφύγει την ταλαιπωρία, αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε.
  
Το τεμάχιο που φυλάσσεται στον Καθεδρικό της Παναγίας του Καζάν στη Μόσχα έχει ήδη καλυφθεί στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 307 - Τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στον Καθεδρικό της Παναγίας του Καζάν (Αγία Πετρούπολη), ενώ εδώ θα γίνει αναφορά στο τεμάχιο που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλία στη Μόσχα.
   

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...