Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

119 - Δύο λειψανοθήκες με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως

Σύγχρονη εικόνα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Στις εικόνες του συχνά εικονίζεται με χειρουργικά εργαλεία.
Σύγχρονη εικόνα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Στις εικόνες του συχνά εικονίζεται με χειρουργικά εργαλεία.

Τα γυαλιά και κάποια από τα χειρουργικά εργαλεία του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως. Παρουσιάστηκαν στην έκθεση "Η πίστη στα χρόνια του αθεϊσμού" (8 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2012) που διοργανώθηκε στη Μόσχα από το Κρατικό Κεντρικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος και ήταν αφιερωμένη στη δίωξη της Εκκλησίας στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα γυαλιά και κάποια από τα χειρουργικά εργαλεία του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Παρουσιάστηκαν στην έκθεση "Η πίστη στα χρόνια του αθεϊσμού" (8 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2012)
που διοργανώθηκε στη Μόσχα από το Κρατικό Κεντρικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας
και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος και ήταν αφιερωμένη
στη δίωξη της Εκκλησίας στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης
.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες από τις δύο λειψανοθήκες με άγια λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως που ανήκουν στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά.




Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως. Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Μέρος από τα λέιψανά του, μέρος από το ράσο του, χώμα από τον τάφο του και τμήμα της καρδιάς του.
Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Μέρος από τα λέιψανά του, μέρος από το ράσο του, χώμα από τον τάφο του και τμήμα της καρδιάς του.

Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.

Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Η λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.

Η δεύτερη λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως. Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Ιερό λείψανο, τμήμα από την αρχιερατική μίτρα, από τα ιερά του άμφια, από τον τάφο του αγίου, άλλο ένα ιερό λείψανο και τμήμα της καρδιάς του.
Η δεύτερη λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Ιερό λείψανο, τμήμα από την αρχιερατική μίτρα, από τα ιερά του άμφια,
από τον τάφο του αγίου, άλλο ένα ιερό λείψανο και τμήμα της καρδιάς του.

Η δεύτερη λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως
Η δεύτερη λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.

Σύγχρονη ρωσική εικόνα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως. Οι ρώσοι τον αποκαλούν και Ομολογητή (=Исповедник). Άγιος Λουκάς ο Ομολογητής, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Σύγχρονη ρωσική εικόνα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
Οι ρώσοι τον αποκαλούν και Ομολογητή (=Исповедник).
Άγιος Λουκάς ο Ομολογητής, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς Συμφερουπόλεως εμφάνισε πολλά πνευματικά χαρίσματα όσο ακόμα ζούσε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες ασθενών, ότι έκανε ορθή διάγνωση της ασθένειάς τους με το που τους έβλεπε, ενώ άλλοι γιατροί που τους είχαν εξετάσει τους έβρισκαν υγιείς. Πολλοί έχουν επίσης δηλώσει ότι διαπίστωσαν ότι είχε διορατικό χάρισμα, κι άλλοι ότι τους θεράπευσε με την προσευχή του, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του που δεν έβλεπε πλέον για να χειρουργεί. Διώχθηκε, συκοφαντηθήκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε. Τα βάσανα, οι φυλακές της Υπερσιβηρίας και το πολικό κρύο θα έπρεπε να τον είχαν σκοτώσει δεκάδες φορές. Η εξουσία με τις δολοπλοκίες της θα έπρεπε με τη σειρά της να τον είχε εκτελέσει. Η Θεϊκή παρουσία συνεχώς παρεμβαίνει και ενεργεί στην ζωή του Αρχιεπισκόπου. Μισό αιώνα Άγγελος του Θεού περιβάλλει με αόρατο πέπλο προστασίας έναν Ιατρό που χωρίς καν να το γνωρίζει έμελλε να σώσει χιλιάδες ζωές και να αγιάσει σε εποχές σκότους. Για πενήντα πέντε ολόκληρα χρονια "προκαλούσε" με τη ζωή, τη πίστη και τα λόγια του, τις δυνάμεις του κακού και τις νικούσε καθημερινά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της Θείας προστασίας. Ο Άγιος Λουκάς αποδεικνύει περίτρανα πως όποιον ο Θεός αποφάσισε να διατηρήσει, ούτε δεινά πολέμων, ούτε εξορίες σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά ούτε καν οι φυλακές της Υπερσιβηρίας μπορούν να λυγίσουν. Ο Κύριος στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά ευλόγησε και ανύψωσε την επιστήμη και την έρευνα των ανθρώπων, αρκεί αυτή να μένει πάντα συνδεδεμένη με τη πίστη και τη γνώση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...